aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Egészség és öregedés

2015. június 05. 09:15 - aquarius élet

Ugyan az egészségpolitika továbbra is nemzeti ügy marad, az egészséggel kapcsolatos ügyek kezelése egyre inkább európai szinten történik. 2005 márciusában a tavaszi csúcstalálkozón született döntés értelmében a nyílt koordinációs módszer kiterjesztésre kerül az egészségügyre valamint a tartós ápolásra, ezzel pedig az állampolgárok egészsége (ide értendő az idős, személyeké is, akiket már érint az öregedés) uniós és országos szintű figyelemre emelkedik. Az AGE az egészségügyi politika holisztikus szemléletű és koordinált megközelítését sürgeti az összes szinten, mindemellett támogatja a megfelelő országos politikai keretrendszerek kidolgozását az idős emberek egészségben történő öregedés biztosítása érdekében.

Ajánlások

Az egészséges öregedést biztosító életstílusok, a független életvitel és az idős személyek részvételének a támogatása

A demográfiai elöregedésnek meghatározó elemmé kell válnia az EU egészségpolitikájában és az összes jelentős EU politikában

Általános és igazságos hozzáférést biztosítani az egészségügyi tanácsadáshoz, megelőző szolgáltatásokhoz, minőségi egészségügyi ellátáshoz és tartós ápoláshoz, valamint biztosítani a megfelelő támogatást az idősek számára, hogy méltóságos életet folytathassanak otthon vagy bentlakásos gondozóotthonokban

Konkrét intézkedések szükségesek minden szinten az idősekkel szembeni minden formájú visszaélések megelőzése érdekében, legyen az a visszaélés fizikai, pszichológiai vagy anyagi jellegű

Biztosítani az idősek számára készített gyógyszerészeti termékek megfelelő tesztelését és kifejlesztését, valamint az egészségügyi erőforrások racionális és igazságos használatának támogatása az egészségügyi rendszerek hosszú távú fenntarthatóságának és az ezekhez való átfogó hozzáférésnek a biztosítása érdekében

Az öregedő lakosság igényeinek megfelelő, magas szintű oktatásban és szakképzésben részesült gerontológusok és geriáterek biztosítása.

Generációk közötti szolidaritás

A demográfiai elöregedés jelentős hatással van a generációk közötti kapcsolatokra és az európai társadalom működésére. Az öregedés negatív hatásainak kihangsúlyozása helyett, mint például a megnövekedett nyugdíjkiadások és egészségügyi kiadások, vagy a munkaerő zsugorodása, a demográfiai helyzet lehetőségként tekintendő, amely megoldásokat biztosíthat számos jelenlegi gazdasági és szociális kihívásra.

Ehhez azonban a társadalmon belül új elemzésre és számos gazdasági és szociális politikai irányvonal átdolgozására van szükség. Az AGE együttműködik egyéb nem kormányzati szervezetekkel a generációk közötti méltányosság és szociális igazságosság EU szintű elő- mozdítása érdekében, valamint az országos és helyi szintű kezdeményezések elősegítése érdekében. Összefogásban a nem kormányzati szervezetekkel az AGE aktív kampányt folytat az EU Generációk közötti szolidaritás napjának a népszerűsítésére (április 29.), valamint annak támogatása érdekében, hogy a 2012-es évet az EU nyilvánítsa az Aktív öregedés és a generációk közötti szolidaritás évének.

forrás: AGE Platform Europe az új megnevezése az AGE - Európai Idősek Platformjának

Öregedés és égészségügyi ellátás kapcsolata

Sokszor tapasztalom családomon belül, hogy akit az öregedés érint, nagyon nehezen tudja kiváltani gyógyszereit. Sajnos az öregedés gyakran magával vonz betegségeket is, melyeket az alacsony nyugdíj miatt az idős embernek már nagyon nehéz kiváltani. Jó, ha van családtag, aki tud segíteni. Mi történik azonban azokkal az idősekkel, akiknek nem tudnak anyagilag segíteni szeretteik, mert maguk is nehéz helyzetben vannak?

Erre lehet jó megoldás az idősek állami támogatása, egy gondoskodóbb szociális háló kialakítása. Hiszen az öregedés életünk természetes része, és a mindenkinek joga van a méltóságteljes megöregedéshez.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr787509304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása