aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Memóriafejlesztés: ilyen volt az iszlám iskolákban

2015. április 14. 08:18 - aquarius élet

children-studying-670663_640.jpg

 

Most memória és memóriafejlsztés témakörében szeretnék Veletek megosztani egy érdekes olvasnivalót:

 

A madraszákban - csakúgy, mint más muszlim iskolákban - bevett szokás volt az állandó ismétlés, mely a memorizálást segítette. Neves jogi szakértők úgy emlékeztek vissza diákkorukra, hogy 5-10 alkalommal is ismételgették a jogi szövegeket, hogy jól emlékezetükbe véssék azokat. Egy muszlim mondás szerint "A tanulás olyan város, amelyikben az egyik tartópillér a memória, a másik a megértés."[216] A 19. századi spanyolországi történész, Ribera y Tarrago még könnyen (!) el tudta képzelni, hogy az ember képes megtanulni egy 10-20.000 sorból álló költeményt, ha annak epizódjai és cselekményei összeforrnak és érzékelhető egységet alkotnak. Ám a korabeli források szerint a középkori muszlim világ tudósai ennél nagyobb teljesítményekre is képesek voltak: sokan közülük valóban az utolsó betűig megtanulták a Korán szövegét, és az Iszfahání által írott Dalok Könyvét is gond nélkül bemagolták a maga kb. 2500 oldalnyi, verseket és anekdotákat tartalmazó szövegével.[217] Érzékelhető tehát, hogy az, amit ma "memorizálásnak" nevezünk, nem is hasonlítható nagyságrendileg a muszlim diákok tanulási formájához. Al-Zarnúdzsí művében többször is utalt arra, hogy Allah az, aki a tanulót mindenben segíti (még a memorizálásban is), ám emellett kifejtette, hogy a diák önálló erőfeszítései is szükségesek.

 

Az eredményes memorizálás nagy mennyiségű szöveg esetében elképzelhetetlen lett volna segédletek nélkül. A diákok (és tanárok) legfőbb segédeszközeit azok a könyvek jelentették, melyekben úgy foglalták össze egyes tudományok, tudományágak "lényegét", hogy megkönnyítsék a memorizálást. Olyan sajátos didaktikai irodalom jött így létre az arabok körében, mely ugyan az ókortól napjainkig minden népnél fellelhető, de amelynek az iszlám világában tapasztalható változatossága és elterjedtsége egészen sajátos. A könnyebb megtanulhatóság érdekében az arab szerzők irodalmi formákban írták meg tudományos mondandójukat. Az aforizma-gyűjtemények, az ókori és muszlim szerzők műveiről készült kivonatok, szinopszisok, a katekizmus-szerű összefoglalások, a faformát utánzó, ágrajz alakú táblázatok és a didaktikus tanköltemények az oktatás minden szintjét áthatották.[218]

 

Ez utóbbi műfaj darabjai, a didaktikus költemények jelen voltak a csillagászat, matematika, orvoslás tanítása során éppúgy, mint a jog és a nyelvtan tanulásánál; e két utolsó tudomány alaptételeinek, szabályainak elsajátítása során különösen fontosak voltak. A didaktikus költemények óriási mértékű elterjedése szorosan összefüggött az iszlám felsőszintű oktatási intézményeinek kibontakozásával, ahol nagyban építettek a tanulók memóriájára. Egy korabeli arab mondás szerint "Akinek nincs a tudomány a mellkasában [azt hitték, a megtanultak a szívben raktározódnak el], képtelen lesz válaszolni a hozzá intézett kérdésekre." Egy másik műben az állt, hogy "Megtanulod a tudományokat, de (memorizálás nélkül) olyan lesz ez, mintha egy kosárba dobálnád. És ha azután nem vésed az emlékezetedbe? Ha így teszel, sosem győzedelmeskedsz, mivel csak az győz, aki memorizálja is (az ismereteket), miután megértette azokat."[219] Abdul Latíf al-Bagdadí az alábbiakat írta erről: "Elolvasván egy könyvet, minden erőtökkel azon legyetek, hogy azt kívülről megtanuljátok, és megértsétek a jelentését. Képzeljétek el, hogy ha egyszer eltűnne is a könyv, szövegét ismerve tudnátok nélkülözni, és nem kellene bánkódnotok elvesztése miatt..."[220]A neves polihisztor, az andalúziai Ibn Hazm (994-1063) is azt írta, amikor Sevillában elrendelték könyvei elégetését:

 

 

"Ha elégeted a papírt, nem égeted el

 

Azt, amit a papír elzár, mivel ez a

 

keblemben van,

 

Velem jön, bárhová is megyek...

 

Ott lesz, ahol én tartózkodom,

 

És eltemetik velem a sírba..."

 

forrás: Kéri Katalin - Nevelésügy a középkori iszlámban

Memóriafejlesztés régen és most

 

Megmondom őszintén, nagyon meglepődtem, hogy a régi kor embere ilyen erős volt memóriafejlesztés szintjén. Nem is tudom, manapság kinek lenne kedve, ideje és képesség megtanulni egy egész könyvet szóról szóra. A régi kor embere sokszor kénytelen volt ilyen megoldásokat választani, és fejben tartani megannyi tudást, hogy azt átadhassa másoknak. A mai kor emberének rendelkezésére áll számos technikai eszköz, mégis ugyanúgy szükségünk van jó emlékezetre és ezáltal a memóriafejlesztésre. Hiszen már egész apró korban meg kell tanulnia a gyermeknek a különféle ismereteket, hogy eligazodjon a világban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr277364068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.04.14. 23:41:44

"A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára a könyv biztosabb otthont nyújt. Az én fejemben bármilyen könyvszagú ismeretnek a felezési ideje néhány hét. Így hát az ismereteket biztos megőrzésre a könyveknek, könyvtáraknak hagyom, és inkább horgászni megyek, néha halra, néha új ismeretekre."

Szent-Györgyi Albert

Sunny Days 2015.04.15. 00:21:00

Nagyon érdekes cikk, de jó lett volna néhány példán keresztül szemléltetni a felsorolt módszereket, és az is érdekelne, hasonló módszerrel tudhatunk-e mi magunk is memorizálni?
Pl. azokat a verseket, amiket még iskolában meg kellett tanulni, és szerettem-szeretem is őket, annyira szeretném ma is fejből pontosan tudni. Sokszor elalváskor mondok magamnak verset, és sejtem, hogy megint elrontottam, aztán másnap előveszem, munkába menet meghallgatom (van még ember rajtam kívül, aki verseket hallgat a telefonján?), és megállapítom, hogy igen, itt és itt bizony rosszul emlékeztem.
Persze, lehet, ha több időt tudnék a memorizálásra áldozni, szuper-módszer nélkül is menne.

Pipas 2015.04.15. 08:54:04

Jah, ha valaki egész életében csak egy könyvet olvas, az meg tudja tanulni kívülről. Bár jobban járna a világ, ha néha több könyvet is olvasnának...

attica 2015.04.15. 09:04:11

Ez a kérdés azért is fontos a muszlimoknak, mert a Korán, mint isten szava személyesen, "lefordíthatatlan" ezért a nem arab anyanyelvűeknek is szó szerint meg kell tanulniuk, ha igazán el akarnak mélyedni a vallási kérdésekben. Ez persze elősegítette a mnemotechnikák fejlődését. Sokan állítólag fejből tudják a Koránt, de nem sokat értenek belőle.
A Szent-Györgyi idézet a felvilágosult Európa utáni időket idézi: Joshua Foer (Einstennel a Holdra) hivatkozik a könyvében egy tanulmányra, ahol a szerző összehasonlít két szöveget. Az egyikben (ha jól emlékszem) Aquinói Szent Tamás szellemi magaslatait magasztalja egy kortársa, a másikban Einsteinét, szintén egy kortárs. Előbbi Tamás memóriáját csodálja, a másik Einstein fantáziáját. A kreativitás kultusza későbbi dolog, ez jön elő Szent Györgyinél is. A középkori Európában is baromi fontos volt a memória, csak ez idővel változott.
Egyébként Foer könyvében van néhány emlékezettechnika, de inkább csak lazán érinti a kérdést, meg leírja a memóriabajnokságok edzéseit.

karalyosmaria 2015.04.15. 09:16:42

@Alick: +1

Arról nem is szólva, hogy ha már valaki egy könyv memorizálására pörög rá, az miért pont egy vallási gyűlölet-kézikönyv legyen?
Miért nem a Ptk? Miért nem a Harry Potter, miért nem a négyjegyű függvénytáblázat?

A muszlimokkal az is a baj, hogg szerintük a Korán a válasz mindenre. Orvostudomány, kémia, biológia, államszervezet, erkölcs, jog stb.
Bemagolták, de pont hülyeséget magoltak be, amit egy begombázott, holdkóros rablóvezér böfögött fel két nemi erőszak és lefejezés között.

Talán ha logikát, kritikus gondolkodást és forráskritikát, tudományos módszert tanítottak volna az embereknek, akkor nem egy könyvre alapoznák az életüket, lehet, hogy egyet se tudnának kívülről, de tudnának választani helyes és helytelen között, nem egy képzeletbeli barátban hinnének feltétlenül. Mondjuk úgy általában nem hinnének. Jobb hely lenne a világ.
A muszlimok ma is a Korán szó szerinti bemagolására izgulnak.
A memória fejlesztésére persze szükség van, de nem mérgező gyűlöletirodalommal.
A szellemi kapacitásnak pedig csak egy része a hosszútávú memória. Van még munkamemória és sok más szegmense is.

magyarmoszlim 2015.04.15. 09:57:41

@karalyosmaria: Tisztelt Hölgyem! Ön mindig náci volt, vagy csak mostanában hanyagolja el a pszichiáterét?

randomuser1 2015.04.15. 10:04:46

" Nem is tudom, manapság kinek lenne kedve, ideje és képesség megtanulni egy egész könyvet szóról szóra"
autizmusnak hívjuk a tünetegyüttest, néha meglepően látványos jelenség, de sok haszna nincs...

randomuser1 2015.04.15. 10:09:41

@magyarmoszlim: csak ateista..
amúgy én se hiszem, hogy a őskori zsidó mesehős harmadik, átdolgozott kiadása igazabb lenne az előző kettőnél.
hehe

Alick 2015.04.15. 10:48:09

@karalyosmaria: "A muszlimokkal az is a baj, hogg szerintük a Korán a válasz mindenre. Orvostudomány, kémia, biológia, államszervezet, erkölcs, jog stb."

Pedig a keresztes háborúk időszakában az európai uralkodók sokszor még a saját nevüket sem tudták leírni, ugyanakkor a kalifák a hellenisztikus műveltség szellemében folytattak eszmecseréket. Náluk viszont utána elmaradt a polgárosodás...

2015.04.15. 11:19:58

@Alick:
Középiskolában a fizika tanárom is előadta ugyanezt, a kérdésem erre az volt, hogy a dolgozatnál használhatunk-e függvénytáblát. A válasz határozott nem volt.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.15. 11:22:49

@attica:

"A Szent-Györgyi idézet a felvilágosult Európa utáni időket idézi"

Elsötétülés lesz az, nem felvilágosodás.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.15. 11:24:57

@Alick:

"Náluk viszont utána elmaradt a polgárosodás..."

Ennek következtében nem is termelődött ki olyan mértékben a fogyasztói konzumidióta, pénzt, javakat és testi élvezeteket hajszoló réteg, mint az elsötétült Európában.

2015.04.15. 11:25:04

A jó memória arra kell hogy:
- tudjam mit hol találok meg és,
- tudjam kitől mit kell kérdezni.
Ezenkívül még sok egyébre is, de az intelligancia többi összetevőjét, különösen a logikát én fontosabbnak tartom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.15. 12:14:13

Így igaz.

Én pont ezért az elolvasott könyveket kidobom. Utálom a sznobok könyvraktározási szokásait.

randomuser1 2015.04.15. 12:38:30

@maxval bircaman szerkesztő: mert nem vagy környezettudatos.. én viszsacsempészem, honnan előzőleg elloptam!

lezsír (törölt) 2015.04.15. 12:51:35

@Shlomo a halott zsidó terrorista: hát pubikám, te se jártál még arab országban, vagy mondjuk nem arab, de muszlim táján a világnak
Indonézia, Malajzia, öbölmenti országok, de írhatnám a közép ázsiai vagy amerikai muszlimokat is. Irániakkal se találkoztál még szerintem. A fogyasztás az attól függ, hogy van-e miből.
Nyilván egy szudáni muszlim kecskepásztor nem fog úgy fogyasztani, mint egy hedonista perzsa fiatal, akinek a szülei fizetik a kanadai egyetemi tandíját és minden luxuskiadását, csak ne maradjon Iránban, így megússza a katonai szolgálatot.
A fogyasztói kultúra (vagy kultúrálatlanság) nem vallásfüggő. Még csak lolgárosodni se kell hozzá. Zseton, guba, píz kell hozzá. Ennyi.

Muszlimok olyan kis lelkesen vetik bele magukat a fogyasztásba, ha tehetik, hogy öröm nézni. Mint gyerekek a cukorkaboltban.

lezsír (törölt) 2015.04.15. 12:59:55

@sunny_days: "van még ember rajtam kívül, aki verseket hallgat a telefonján?"

Nem, csak te vagy ilyen modoros sznob fasz. És még le is írod, hogy mekkora kultúrember vagy.
Piedesztálra emelsz valami szart, ettől érzed magad különbnek. Nevetséges.

Én pont ugyanúgy pornónézésre használom a telefont, mint mindenki más. Viszont nincs facebookom és játékokat se játszom (Angry Birds vagy Candy Crush Saga), mert én meg ezzel gondolom magam a plebs fölé emelni. Én pornósznob vagyok.
A pornót legalább nem kell memorizálni. A vége mindig majdnem ugyanaz.

szib 2015.04.15. 14:03:18

@nagybalfasz: A dogaírásnál azért nem lehet használni a függvénytáblázatot, mert abban olyan dolgok is vannak (mármint a könyv többi részében), amit tényleg kívülről kell tudni. Például képletek, összefüggések, törvényszerűségek. Vagyis a dolog logikája.

JohnHenry 2015.04.15. 14:40:46

a poszt jó, a kommentek többségéből süt a sötétség sajnos.

randomuser1 2015.04.15. 14:47:13

@JohnHenry: te, ezt a pedagógia módszert itten európában a reformkor végén kezdték meghaladni, ennek fényében, mi bajod a kommenetekkel?

2015.04.15. 16:18:47

@karalyosmaria:

Szerinted a Kalifátus alatt kivirágzott iszlám civilizáció, melyben nagyjából 300 kisebb-nagyobb nép, néptörzs és népcsoport működött együtt, vagy külön-külön, úgy nagyjából 800 körültől 1258-ig, Bagdad mongolok általi elfoglalásáig, vagy az oszmán-török, a perzsa és az indiai mogul kultúra, és a többi muszlim uralkodó által megvalósított színvonal egy gyűlölet-kézikönyv terméke volt? Mikor előbb volt fürdőszobájuk, hideg-meleg vizük, vagy utcai kivilágításuk, levélhordó, meg szemétgyűjtő szolgáltatásuk, mint nekünk ???

Mondd csak, jártál te egyáltalán iskolába? Az a rengeteg tudományos és filozófiai, jogi és gazdasági munka, műfordítás, csodálatos épület, vers, zenemű és miniatúra, amelyből a középkor európai embere is csak tanulhatott, szerinted egy beszűkült, dzsihádista, egykönyves, önfelrobbantó és haleffal torkokat vagdaló, kecskeszagú népség terméke?

Nehogy már ezekből a mai félmajmokból indulj ki, akiknek annyi köze van az iszlámhoz, mint egy boszorkányégetőnek Jézus Krisztushoz ... vagy akkor kérdezd meg magadat a vérző, de még élő kakast a feje felett forgatva bűnt és démont űző, és minden gojt örökös szolgának és alávetendőnek nyilvánító rabbiról, hogy mit szólna hozzá mondjuk egy Einstein, vagy más hasonlóan kiváló héber koponyák, és aztán primitívezzél itten.

lezsír (törölt) 2015.04.16. 03:58:35

@ekszvájzed:

@ekszvájzed: "muszlim uralkodó által megvalósított színvonal egy gyűlölet-kézikönyv terméke volt? "

Pubikám, az iszlám elfoglalta azokat a területeket, a perzsa műveltség a hellenisztikus műveltség az iszlám előttről maradt ott. Ahogy az európai görög-római műveltség sem az arra rátelepedő kereszténység érdeme. A kereszténység Európában legyalult sok évezred alatt felhalmozott tudást, ami maradt, az töredéke a korábbiaknak. Ugyanígy az iszlám, csak még brutálisabban, leamortizálta a szíriai, perzsa, hellenisztikus, egyiptomi, indiai, észak-afrikai tudományos és kukturális örökséget. Most jellemzően a nyugat az iszlámot mint az ókori kultúra megmentőjeként ünnepli, pedig iszlám nélkül sokkal több fennmaradt volna.
Az iszlám parazitaként rátelepedett a megelőző kultúrákra. A perzsa, indiai, hellén stb. vívmányok az adott társadalomnak köszönhetőek, inkább az iszlám ellenére maradtak fenn, nem annak köszönhetően.
Az egész muszlim világnak mennyi tudományos (nem béke vagy irodalmi) Nobel-díja van? És mennyi a Trinity College-nek? Ahogy Dawkins is fogalmazott... Na ugyhogy ugye!?

A magyarok is verhetik a faszukat arra, hogy bezzeg a honfoglaló magyarok végeztek agyműtéteket, koponyát fúrtak stb. Muszlimok is verik magukat ilyen dolgokra. Legviccesebb, amikor egyiptomiak verik magukat az ókori egyiptomi örökségre. Közük nincs ahhoz a kultúrához, csak rátelepültek. Ezer éves dolgokra büszkének lenni nem menő, mikor manapság mélyrepülésben van valaki szellemileg.

"Mondd csak, jártál te egyáltalán iskolába? Az a rengeteg tudományos és filozófiai, jogi és gazdasági munka, műfordítás, csodálatos épület, vers, zenemű és miniatúra, amelyből a középkor európai embere is csak tanulhatott, szerinted egy beszűkült, dzsihádista, egykönyves, önfelrobbantó és haleffal torkokat vagdaló, kecskeszagú népség terméke?" - azt ugye vágod, hogy kevered a muszlim "kultúrát" a hellenizmussal meg az indiai, perzsa kultúrával...

"Nehogy már ezekből a mai félmajmokból indulj ki, akiknek annyi köze van az iszlámhoz, mint egy boszorkányégetőnek Jézus Krisztushoz" - a boszorkányégető, eretnekeket kardélre hányó, tudósokat, könyveket elégető, társadalom nagy részének szisztematikus elnyomásában élen járó kereszténység a szememben pont egy lapon említhető az iszlámmal
Annyi a különbség, hogy ma hitehagyásért Európában már nem beleznek ki nyilvánosan, a katkó egyház vissza lett pofozva a közpénzen fenntartott, adómentes, dohos templomaiba, ahol legfeljebb pár ezer kisgyereket erőszakolhatnak meg évente. Már ez is előrelépés, de még van mit tenni. A muszlimok még ettől is messze vannak sajnos.

2015.04.16. 08:56:28

@lezsír:

Újabb lelkes hitgyalázó és vallásirtó, kellemesen racionalista, s mindemellett még igen humanista, és csakis az Egyetlen Abszolút Igazságban hívő entitás ... Na, kb. ebből is sejtem, hogy miféle vagy, 20. századi aljas gyilkosok ivadéka, akik hívő embereket vertek-szúrtak-lőttek agyon, de még géppuskákkal is, bombáztak le, gyújtottak fel, vagy zártak börtönökbe, évtizedekre, a "dohos" templomaikba visszaszorítva, melyek amúgy 1500 éven át civilizációnk kulturális ikonjai voltak, a hozzájuk kapcsolódó összes művészettel együtt. Amelyek művészettörténeti korszakokat nyitnak, és visznek végig.

Olyan eszmék nevében, amelyek aztán mára már kibacotte sokkal-de-sokkal szebbé-jobbá tették a világot, mindenki számára, igaz-e? ... Hisz a csodás áldások elérte vidékeken mindenütt megszűnt minden szegénység, jogtalanság, betegség, háború, szenvedés, bűnözés, gyilkolás, kereszbetevés és rosszakarat azóta, nemde? Az oly igen kellemes szabadság, demokrácia és versenyszellem áldásos hatására, mely az ember és a törvény felett már kizárólag csak a pénzt ismeri el.

Aztán meg: Jézust mondtam, Jézussal van bajod neked. s pont te beszélsz, akinek a népe 5000 éven keresztül úgy lopott össze mindent ... Kérdem még egyszer: Jézus Krisztusnak, vagy azon tömegeknek, akik valóban őt akarták követni, mi köze ehhez? Árpád-házi Margitot, Assisi Ferencet, Salkaházi Sárát, Molnár Máriát, Teréz anyát, stb-stb. is visszakergetnéd a dohos templomába, II. János Pállal együtt ??? És még valami: ismeres esetleg az iszlamológiát, az orientalisztikát? Az arab, az andalúz, a török, a perzsa udvari kultúra szerinted mennyiben volt görög-római, az 1100-1200 körül Európába is átvett trubadúrjaikkal, meg minnesangereikkel együtt?

Na tudod mit: menj te is ezzel a hitgyülis-cionista acsargással és gyűlölettel oda, ahová való vagy, mert hogy ember nem vagy, az is egyszer biztos. Az ilyenek mentik fel akár még egész kontinensek felperzselését is, ha az valami előttük nemtetsző, s csecsemőkoruk óta sulykolt ősellenségük elleni jogos cselekedetnek van mantrázva, éjjel-nappal, egyfolytában.

S ahhoz mit szólsz, hogy jó- és rosszfiúk egységesen szavazták meg a katonai közreműködést olyasmi ellen, ami megint csak száz kilométerekről bűzlik, hogy csak egy újabb casus belli, kizárólag muszlimokat és keresztényeket öldökölve, korántsem mindenféle csárlihebdókra támadva, s kizárólag ősi kultúrák emlékeit pusztítva, kb. a tudjukkik érdekében, pénzelésével és szervezésében, s kb. ugyanazon célokból, mint a WTC merénylet, vagy a magyarországi cigányirtó brigád, meg a hollánernőutcai molotovozás, vagy a "magyarok nyilai" ...

Na, röviden ennyit rólad, meg a fröcsögésedről, hidd el, így mégse a te néped, meg a fajtád lesz valahogy a legtisztább és legemelkedettebb ebben az Univerzumban, valahogy nem.

randomuser1 2015.04.16. 09:23:25

@ekszvájzed: ez elég nagy logikai bukfenc a részedről, jehova az igazi isten, jézus csak egy hamis próféta...

2015.04.16. 10:10:07

@lezsír:

@karalyosmaria:

S hogy a a poszt témájára térjek: azt vajon tudod-e, hogy ma is vannak szép számmal, a világ minden táján olyan ortodox vagy épp neológ zsidó zsinagógai iskolák és közösségek, ahol a Tórán, meg a Talmudokon, vagy szektafüggően a Kabbalán, és a rabbik által jóváhagyott magyarázatokon kívül más írás, nyomtatott mű és úgy en-bloc VILÁGI tudás egész egyszerűen NEM LÉTEZIK ??? Hogy a zsinagógai, a jesivai oktatásban ugyanez az arab módszer dívik, most függetlenül attól, hogy ezt spéci TÉNYLEG az arabok koppintották zsidóéktól ...) Hogy néhány ilyen helyen nevelt kölöknek még az ókori Izráel történelme is a 80 százalékában ismeretlen, beleértve még Dávid királyt is, nemhogy a modern, "felvilágosult", "tudományos" világ ??? Hogy a legokosabb ká-európai rabbiknak a 18. század végétől úgy kellett ösztökélniük a fiataljaikat, hogy ugyan menjenek már, és járják ki a gójok egyetemeit ???

lezsír (törölt) 2015.04.17. 03:19:46

@ekszvájzed: "így mégse a te néped, meg a fajtád"

És

"s pont te beszélsz, akinek a népe 5000 éven keresztül úgy lopott össze mindent"

Nem tudom minek nézel, de gondolom zsidónak. Nem vagyok az. Maggar vagyok származásomat tekintve. Egyébként pedig ateista.
De gondolom ez nem zavar abban, hogy tovább zsidózz. Engem nem zavar, csak nálam rossz ajtón kopogtatsz :)

Teréz anya egy szörnyeteg volt, II. János Pál meg pont olyan CIA ügynök, mint a dalai láma. Ráadásul pedofilokat védtek be, sok mocsokság szárad a lelkükön.

"csakis az Egyetlen Abszolút Igazságban hívő entitás"
Nem hiszem, hogy egyetlen, abszolút erkölcsi mérce lenne, hiszek a fejlődésben, ellenben a te fajtáddal, a vallásos hívő agymosottakkal, akik szerint egy több ezer éve közkézen forgó mesekönyv és egy képzeletbeli barát örök és megváltoztathatatlan kinyilatkoztatásai lehetnek csak az erkölcs és törvények alapjai

Te vagy az, aki nem képes haladni, változni, elismerni a tévedését, revideálni a nézeteit, kritikusan gondolkodni. Ennek pedig a hit az oka. Na ez a durva. Akár lobotómiára is lehetne vinni az összes hívőt, hisz az agyukat úgyse használják. De ilyen durva erőszakra sincs szükség veletek szemben, hisz a hit, a vallás már elintézte nektek a lobotómiát mindenféle orvosi beavatkozás nélkül.

"azt vajon tudod-e, hogy ma is vannak szép számmal, a világ minden táján olyan ortodox vagy épp neológ zsidó zsinagógai iskolák és közösségek, ahol a Tórán, meg a Talmudokon, vagy szektafüggően a Kabbalán, és a rabbik által jóváhagyott magyarázatokon kívül más írás, nyomtatott mű és úgy en-bloc VILÁGI tudás egész egyszerűen NEM LÉTEZIK ???" - igen tudok erről és pont olyan eszement farokságnak tartom, mint a keresztény vagy muszlim vagy buddhista agymosást.
Te folyton zsidózni akarsz, ez össze is jön neked. Én a hitet, vallást, szellemi sötétséget elítélem, akármilyen istenség vagy guru, láma, próféta neve alatt nyomják is. Következetes vagyok. Te meg nem. Szerinted a keresztény agymosás az valamiért jobb, mint a zsidó.
Mellesleg Jézus minden valószínűség szerint nem volt más, mint egy önjelölt holdkóros próféta. Ilyenekből elég sok szaladgált abban az időven Palesztinában. Pál érdeme, hogy a görögös műveltséget a zsidó messiásváró szekták és keleti vallások elemeit összeollózva létrehozta ezt az úgynevezett szeretetvallást, aminek nevében aztán sajnos több, mint ezer évig irtották és elnyomták egymást az emberek.

"Az oly igen kellemes szabadság, demokrácia és versenyszellem áldásos hatására, mely az ember és a törvény felett már kizárólag csak a pénzt ismeri el." - a kereszténység olyannyira megvetette a világi vagyont, hogy az első adandó alkalommal beszállt a feudális elnyomásba, adóztatásba, szellemi elnyomásba, birtokok és vagyon harácsolásába, tudósok élve elégetésébe, másvallásúak (germán, balti törzsek, magyarok, zsidók stb.) elleni kegyetlen irtóhadjáratokba.

"Olyan eszmék nevében, amelyek aztán mára már kibacotte sokkal-de-sokkal szebbé-jobbá tették a világot, mindenki számára, igaz-e? ... Hisz a csodás áldások elérte vidékeken mindenütt megszűnt minden szegénység, jogtalanság, betegség, háború, szenvedés, bűnözés, gyilkolás, kereszbetevés és rosszakarat azóta, nemde?"
Haver, én nem tudom milyen eszmékről írsz itt, de én ateista vagyok és kapitalista. Egyik se jótékonysági klub, csak racionalista, de mégis a legtöbbet tették eddig azért, hogy a világ élhető legyen. Verseny, fejlődés, közjó, demokrácia, esély és jogegyenlőség. Humanista is vagyok. Ellentétben a hívőkkel... A hit, vallás eddig csak az emberek szellemi, testi, jogi elnyomását tudta megvalósítani. Ezzel a múlttal szakítani szerintem nem olyan nehéz.

A háború, betegség, gyilkolás, rosszakarat, jogtalanság, szenvedés pont a vallás uralta korokra és helyekre volt jellemző.
Én a nyugatos, felvilágosult, ateista, haladó, kapitalusta, humanista, tudományt pártoló, kritikus, fejlődni képes irányzatot követem. Szerintem ezerszer jobb, emberibb életet kínál, mint a vallási, szellemi sötétségben, az egyház pórázán vergődni. Én az emberekben hiszen, te meg egy képzeletbeli barátban, aki a Tóra, Biblia, Korán szerint is egy kegyetlen, perverz, pszichopata, következetlen, szadista tömeggyilkos. Azt hiszem ilyen idolra erkölcsöt építeni picit veszélyes.

2015.04.17. 09:31:19

@lezsír:

"Nem tudom minek nézel, de gondolom zsidónak …"

Azért ezt nem értem. Lehet az ilyen beszéd akár színtiszta ravaszság is, az emberek összezavarására, hisz ez, amit írsz, a "szembenálló" oldalnak csaak egy más elrendezésben feltűnő katyvasza, ettől még lehet akármi. Ki tudja, miféle utad vezetett idáig, és kiken keresztül, miféle személyekre hallgatva közben. Ettől még az, hogy mit szolgálsz, világos marad. Ismerem azért én is a régi, híres libsi kitételt, miszerint: "Magyar az, aki annak mondja magát" ... :)

"Teréz anya egy szörnyeteg volt …"

Miért volt szörnyeteg ??? Aztán meg: CIA ügynök ??? Hát ez kész … Akkor a Goodfriend meg micsoda ??? És állítom,. JP2-vel, vagy a dalai lámával sokaknak mára már az a baja, hogy antikomcsi, ill. az volt, nem tudom, ezt az épületes CIA-baromságot hol terjesztik róluk, én most hallom először. (Ilyenkor hol marad a szabad Nyugat jelszava, a "Feree Tibet"?) A "szörnyeteget" is most hallom. Ha Teréz nővér itt romákokat pátyolt volna, a hazai vallásgyűlölő oldal most a tetemeit pajzson vinné, az örökkévalóságba ... :) Pedofil ügyekben körülnéztél már a rabbinátus háza táján? S honnan tudod, hogy a "pedofilpapok" vagy védőik igaz keresztény emberek? S vajon a _kapitalista_ BBC-t is így támadod, amiért egy hullagyalázó pedofilt védett, 40 éven keresztül, miközben az még haldokló kisgyerekkel is kufircolt ???

"Nem hiszem, hogy egyetlen, abszolút erkölcsi mérce lenne …"

Márpedig van az a mérce, amelyhez képest mindenki, aki mást állít, az azonnal címkét kap "haladóéktól", és azért elég jól be lehet határolni, mit kell elismerni, szeretni, sőt ajnározni ahhoz, hogy ez ne történjen meg. Megvan az a kb. 40-50 dolog, amit kultiválni, és az a kb. 1000 dolog, amit feneketlenül gyűlölni kell, még álomból keltve is, hogy az embert ne nézzék ők az emberiség szemetének ...

A "képzeletbeli barát" kitétel is untig ismerős már, de tudod mit, nélküle nem lennék ember, nélküle nem éreznék. Lehet, hogy a magadfajta szemében egy korcs vagyok, egy pofánverhető hülyegyerek, de mégis azt mondom, hogy a múltat, a régi korokban hitben élő emberek százezreit, akik előre vittek, és megmentettek országokat, akik pl. a reformáció, a protestantizmus eszméje nevében is kiküzdötték szabadságukat, vagy legalább becsülettel felkeltek érte, meg azokat, akik a hitüket elnyomás alatt őrizték, és megtartották. Őket nem értem, miért kell holtukban is bántani, gyalázni. Hittek, ez pedig erőt adott, lelket erősített. Nem harcoltak volna akkor a tatár, a török ellen sem ... Így taposod meg holtukban a Zrínyieket, vagy az egri védőket is?

"Te vagy az, aki nem képes haladni …"

Pont hogy kritikusan gondolkodom - MÉGHOZZÁ A MINDENHONNAN ÖZÖNLŐ MAINSTREAMMEL SZEMBEN, amit te is képviselsz. Én még nem hallottam, hogy az ilyenek beismertek volna bármilyen tévedést, pedig állítólag annyira-de-annyira szabad a gondolat náluk … :)

"Te folyton zsidózni akarsz, ez össze is jön neked …"

Ne csodálkozz, hogy a kereszténységgel, s részben a muszlimokkal szembeni, a nap 24 órájában non-stop nyomatott gyűlöletről (miközben ugyanezen gyűlölők VALAMIÉRT ugyanekkor a legszélesebbre tárják Európa kapuit a beözönlő muszlim "menekültek" előtt) valamiért a zsidóság képes az eszembe jutni, hisze a Földön azért - valljuk be - a zsidókon, és a túlnyomórészt zsidó kommunistákon kívül nincs még egy olyan csoport, amelyik ennyire masszívan ugatna mind a kettő ellen. Némiképp árnyalja ezt persze az, hogy a 60-as, 70-es években a komcsik szépen összefogtak a korabeli, s erősen balra sodródó PFSZ-szel, és a velük együttműködő szélbal terroristákkal, Izrael ellen - persze a palesztinok akkoriban még nem a politikai iszlamizmus farvizén eveztek... :)

S milyen csoda, bármennyire is minden vallást következetesen gyűlöl és elvet a teféle, attól még a kereszénységgel szembeni támadástól vérhabos állandó jelleggel a szája, s ha héberék emelnek újabb templomot, vagy újíttatnak be régit, százmilliókért, a köz pénzén, ahová amúgy sokszor a kutya se jár, vagy krisnások-buddhisták laknak be völgyeket, emelne SZTÚPÁKAT, hitgyülisek őrjöngenek megszállottként, és fizetnek egy hablatyos bolond irdatlan vagyonát gyarapítva, valahogy SOHASEM SZÓL EGY BÜDÖS SZÓT SE:

S azzal együtt, hogy holdkóros volt, cáfold már meg azt az emberi minőséget, melyet hirdetett … Még abba sem lehet belekötni, hogy a szeretteink elhagyására hívott fel, hisz a Buddha is csak az érzelmi kötődéseinktől akart felszabadítani, más kérdés persze, hogy míg Jézus az egyetemes szeretetet hirdette, ami mindenki befogad, ha az be akar jönni abba, a Buddha inkább a felsőbbrendű közönyt vélhette jobbnak. Akkor ugyanis nem veszhet el az érzelmekben, azok nem terelhetik el a figyelmet.

(folyt köv)

2015.04.17. 09:37:00

"a kereszténység olyannyira megvetette a világi vagyont …"

A kereszténység önmagában NEM. Világiasodó urai, földi hatalomért élő pápái-ellenpápái, és országonkénti klérusai és a magukat keresztényként feltüntető királyok, császárok, fejedelmek és hadvezérek azonban annál inkább. Még mindig nem a valódi hitben élő szerzetesekről, apácákról, zarándokokról, vezeklőkről, remetékről, önfeláldozó jelleggel adakozó, tanító és gondoskodó személyekről beszélünk. Ezek ugyanis ilyesmikben elég ritkán vettek részt. S ne feledd a világi államot sem, mely az első "megtért" római császár képében azonnal elintézte a katolicizmus államhatamat támogató szerepvállalását - no, ez sem a korabeli egyházatyák hibája volt.

"Haver, én nem tudom milyen eszmékről írsz itt, de én ateista vagyok és kapitalista …"

A vallás kutúrát teremtett, művészeteket, és elég nehéz időkben segített túlélni, sokaknak. Még a pestisben is, pedig az sem válogat. Vagy éppen méltósággal halni. Aztán az ún. "sötét korokról" hallottál-e, mikor csak a Brit-szigetek szerzetesi könyvmásolói őrizték a Nyugat műveltségét? A humanizmusnak meg nézz csak utána, hány reneszánsz kori egyházi személy művelte, s meg fogsz lepődni. Nem mellesleg Macchiavelli is a humanizmusból nőtt ki, azt is helyesled?

A racionalizmust pont hogy nem érdekli a szenvedés, ennek felfogásához pedig érző ember kell, és olyat ezek nem tudnak kinevelni. A szenvedőkkel csak az tud törődni, aki nem a materialista logika híve. Aki a lélekben nem hisz, az ne járjon a lélekbúvárhoz se :) Amúgy ezt hogy vetíted arra, hogy hány hozzád hasonló él-hal (állítólag) az ún. "mélyszegényekért", a közveszélyesekért vagy a totál ronccsá vált hómlesszekért, de csakis azért, hogy velük a normális, élhető életre vágyókat idegelje és tartsa sakkban?

"A háború, betegség, gyilkolás …"

Nem tudom, jó ember, nézel te amúgy híradókat, fotókat olvasol újságokat, az utóbbi 70 évből ??? Szerinted a kapitalizmus, a kommuniznus, vagy a jobboldali katonai diktatúrák mennyire voltak vallásosak? Mussolini vagy Hitler úgy köpött a hivatalos vallásra, mint a huzat, más kérdés, hogy az ún. "félfasiszta" rendszerek mint Franco, Salazar, vagy a dél-amerikai junták erőltették a katolicizmust, de pont hogy zéró közük nem volt hozzá, ahogy a mai cionista kormányunknak is csak fedezéket jelent :)

Szerinted Magyarországon kiknek, hol voltak és vannak a JOGAI, az elmúlt 25-75 évből, mindenféle kötelező vallás, és pláne vallási uralom nélkül? Vagy a körülöttünk élő országokat nézed, akkor persze láthatod, hogy Szlovákia, Románia, Szerbia, stb. papjai mit művelnek a magyarajkúak ellen, de persze lefogadom, hogy ahhoz meg egy szavad sincs. S akkor is "nyugatos" vagy, ha megnézed, a Nyugat mit csinált 500 éven át az országgal, és mit csinál vele ma?

És még valami, én semmiféle egyháznak nem vergődök a pórázán, bár amúgy kálvinista református volnék, de voltam közben legalább 20 éven át kb. ugyanolyan felfogású, mint te, míg meg nem láttam, miféle "játék" ez, de ezen felül megbecsülöm az évszázadok művét, tök mindegy, hogy hányan sápognak ellene. Te se lennél boldog, ha hájtek korod és szuperszabad elméinek minden vívmánya mögé mélyebben benéznél.

Végül: a "tömeggyilkost" az ember testesíti meg, s nem az istene, akire hívatkozik közben. Az az ember valóban aljas, és megérdemli azt, hogy elítéljed - ha csak egy nanométerrel is különb vagy nála, de attól tartok, sajnos nem, ahogy én sem. Mert valamire közben te is hívatkozol, ami megfoghatatlan. Pontosan ebben vagyunk egyenlőek. Hogy miféle szövegértelmezés vezet a vallások bűneihez, megint csak az adott vallás rosszindulatú "bölcselőinek" hibája. Még egyszer mondom, hogy nem a "holdkóros" Jézus a felelős azérrt, hogy a legpiszkosabb gazemberek miért vették a szájukra a nevét.
süti beállítások módosítása