aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

A C-vitamin pozitív hatásai az emberi szervezetre

2015. szeptember 24. 09:00 - aquarius élet

c-vitamin_pozitiv_hatasa.jpg

A megfelelő C-vitamin szint elérése és megtartásra minden életkorban nagyon fontos az ember számára. Nem is gondolnánk hány kellemetlen mellékhatás társul a C-vitamin hiányhoz, melyek komolyan megterhelik szervezetünket.

Szentgyörgyi Albert nevét, büszkén emlegethetjük, mert az ő nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett, s ezért Nobel-díjjal jutalmazták. Érdekes tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek lényegében ismeretlenek az állatok között, miközben az embereknél ez a vezető halálok. Pedig egyszerű a válasz. Azért nem kapnak szívrohamot az állatok, mert ők képesek arra, hogy testükben elegendő mennyiségben állítsanak elő C-vitamint, mi pedig nem. De ezzel nem vagyunk egyedül, rajtunk kívül még a tengerimalacok sem tudnak c-vitamint előállítani, de minden más állatfaj képes rá. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, így az egészségség megőrzéséhez. Hatékony antioxidáns, mely többek között segíti a vas felszívódását a szervezetben, és részt vesz az érrendszer épségének fenntartásában.

Miben segít még?

  • Nélkülözhetetlen az egészséges fogazat, csontozat és íny felépítéséhez.
  • Elősegíti a sebgyógyulást, a sebhegedést, a csont összeforrását törés után.
  • Megelőzi a skorbut kialakulását.
  • Segít az ellenálló-képesség kialakulásában.
  • Megfázás megelőzésére, a meglevő tünetek kezelésére alkalmas.
  • Erősíti a vérereket.
  • Megkönnyíti a vas felszívódását.
  • A kollagén szintéziséhez szükséges.
  • Megakadályozza, hogy a nitrátok rákképző anyaggá váljanak.
  • Gyorsítja a műtét utáni gyógyulást.
  • Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését.
  • Védelmet nyújt többféle rákbetegség ellen.
  • Természetes hashajtóként hat.
  • Csökkenti a vénákban a vérrögök kialakulását.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Sokféle allergiát kiváltó anyag hatását csökkenti.
  • Segít megelőzni különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését

C-vitamin pótlás: A vitaminok oldhatóságuk alapján két csoportba oszthatók. Vannak a zsírban és a vízben oldódó vitaminok. Hogy miért fontos az információ a vitaminpótlás és a túlzott vitaminfogyasztás kérdéskörében? A válasz egyszerű: a vízben oldódó vitaminokat, mint a C-vitamin és a B-vitamin, nem tudja szervezet hosszú távon raktározni. Valamint, mivel ezeknél a vitaminoknál a túlzott bevitel a vizelettel ürül, ezért azokat naponta kell pótolni. Ezzel szemben, a zsírban oldódó vitaminokat hosszabbtávon is megőrzi szervezete, így nem szükséges ezen vitaminok napi bevitele. Sőt a zsírban oldódó vitaminokból akár túltelítettség is kialakulhat, amelynek hosszú távon legalább olyan komoly következményei lehetnek, mint a vitaminhiánynak. De nézzük most a vitaminpótlás legegyszerűbb és legtermészetesebb módját.

Bár az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, ez nem jelenti feltétlenül és törvényszerűen azt, hogy tabletta formájában kell magunkhoz venni az egészséges szervezethez elengedhetetlen C-vitamin mennyiséget. Alapvetően kiegyensúlyozott táplálkozással is fedezhető a szervet C-vitamin igénye. Fussunk át most néhány kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkező növényt és gyümölcsöt. Nem csak finomak, de a C-vitamin fogyasztás szempontjából is nagyon hasznosak a citrusfélék valamint a paradicsom és a paradicsomlé. Bár kevesen tudják, de a burgonya, a brokkoli és a kelbimbó is természetes C-vitamin forrás, ahogy a karfiol, a káposzta és a spárga is. Ha pedig szeretnénk levenni gyermekeinket a lábukról az eperrel juttatathatunk a legkönnyebben nagy mennyiségű C-vitamint a szervezetükbe.

Fontos tudni, hogy egy beteg szervezet C-vitamin szükséglete sokkal nagyobb. Hogy mennyi az annyi, könnyen megtudhatod: a nap folyamán egészen addig adagold a C-vitamint, amíg a gyomrod morogni nem kezd, azután vedd vissza az adagot egy kicsit, és ez a te C-vitamin igényed. Ha érzem, hogy elkaptam valami vírust, azonnal növelem az adagot, van hogy napi 10 grammra van szükség, de volt már olyan is, amikor 6 gramm is elég volt. Néhány napig, amíg helyre nem jössz, adagold az emelt dózist, azután újra visszaállhatsz a napi 1-2 grammra.

Mivel a C-vitamin víz-oldékony, így 2-3 óránként pótolni kell, erre van egy nagyon jó megoldás, a folyamatos felszívódású C-vitamin. Ezek a készítmények persze drágábbak, de ha megengedhetitek magatoknak, mindenképpen ezt válasszátok! Az sem mellékes, ha szorulásos problémáid vannak, C-vitamin adagolásával elfelejtheted a hashajtók szedését!

C-vitamin hiány gyermekkorban

A C-vitamin hiányának már gyermekkorban is lehetnek súlyos következményei, ezért mindenképpen fontos odafigyelni arra, hogy gyermekünk ne szenvedjen hiányt belőle. A C-vitamin nem csak kapszula formájában, hanem rágótabletta, por és természetes formában is bevihető a szervezetbe.  A C-vitamin erősíti az immunrendszert és megóvja a törékeny emberi szervezetet számtalan betegségtől, éppen ezért nagyon fontos már apró gyermekkortól támogatni ezzel is gyermekünk fejlődő szervezetét.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: gyerek C-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr727809084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása