aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Régen és most: Dixit

2014. november 16. 08:16 - aquarius élet

friends_music_game-night.jpg

Mivel szeretek a különböző gyermek játékokról, gyermekfejlődésről írni, gondoltam keresek néhány gyermekjátékok a régi korokból. Érdemes a következőkbe beleolvasni, íme egy kis játék történelem. Az olvasót arra kérném ne lepődjön meg a nyelvezeten, a szerző Kisiratoson gyűjtötte össze ezeket a játékokat, idős és más nyelvezetet  használó emberektől.

"Adj katonát, erűset! Adj katonát, erőset!

„Ezt mán az iskolába is játszottuk. Lányok-fiúk fogtuk egymás kezit két sorba, nagyobb távolságba, és akkó az egyik kiabáta, hogy: Adj katonát, erűset, necsak egy hideglelőset! Ha nincs erűs katonád, jöjjön a király maga! –, mer vót az az egy király, és a többi a katonái vót. Én katonát nem adok – ezt mondta ja másik –, inkább magam szaladok! És akkó oszt szaladt is! Fogtuk egymás kezit, és, ha át bírta szakítani a két kezet, mer nekiszaladt, akkor elvitte az egyik katonát. S ezt addig játszottuk, amíg az egyik sor, amelyk kisebb vót, el nem fogyott. Mer aztán a másik visszaszörözte a katonát.” (Falkus Julianna)
Mások más szabály szerint játszottak: „Ha át tudta törni (a sorfalat), akkor azt a két személyt, akik a kezüket fogták, átvitte a másik csapatba. Ha pedig nem tudta áttörni, akkor ő maradt ott.” (Almási Vince)                          „És mindig az erősebbet kűttük.” (GulyásAndrás)                                                                                               

A rigmus más-más változatát is mondják:

– Adj katonát, erőset, vagy egy nagyon velőset! (Horváth Margit)
– Adj katonát, erőset, vagy egy hideglelőset! (Almási Vince)
– Ha nem leszel katona, jöjjön a király maga! (Almási István)

Aki nem lép egyszörre

„Fogtuk így a karunkat, indútunk el egyszörre. Mondtuk, hogy Aki nem lép egyszörre, (…). És biztos, hogy ha fönt maradt a lába mindnek, akkó úgy köllött áni, s egy nézte, s aki nem (úgy állt, mint a többi), az ki köllött hogy
ájon a sorbúl, az tovább nem játszott.” (Falkus Julianna) (…), katonának nem való! – fejezi be Hevesi Erzsébet."

Vajda Noémi: Öregapám mesélte

Jelenkorunk játéka: Dixit társasjáték

Amennyiben felnőttként szeretnénk egy kellemes estét eltölteni barátaink vagy családunk társaságában, erre remek lehetőség a Dixit társasjáték. A Dixit játék gyönyörűen megfestett kártyákból áll. Ebből kell asszociálni, a játék lényege, hogy engedjük szabadjára a fantáziánkat.

Szólj hozzá!
Címkék: játék emlék Dixit

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr526893661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása