aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Az asztma mint népbetegség

2015. június 16. 10:00 - aquarius élet

asztma

A légúti allergiás betegségek, ezen belül az asztma előfordulási gyakoriságának gyors növekedése komoly népegészségügyi probléma a fejlett és fejlődő világban egyaránt. Az asztma epidémia oka komplex és valószínűleg multifaktoriális. Szerepet játszanak benne mindazok a XX. században végbement változások, amelyek alapvetően változtatták meg az ember természeti környezetét és életmódját.

Standardizált felmérésekben az asztma előfordulási gyakoriságát gyermek és felnőtt populációban 1-18% közötti értékekben adják meg, azaz a prevalencia széles sávban szór. Az utóbbi néhány évtizedben a világ legtöbb részén az asztma prevalenciája folyamatosan nőtt, mostanra néhány országban a növekedés üteme lassult illetve az emelkedő tendencia megállt. Európa legtöbb országában az átlagos asztma prevalencia 5-10% körüli.

A hazai prevalencia adatok hasonlóak az európai átlaghoz. Az éves új megbetegedések száma (incidencia) az utóbbi 5 évben 10000-18000 közötti érték. A hazai 7 tüdőgyógyászati hálózatban nyilvántartott felnőtt asztmás betegek száma 2008-ban 233817, ami 2 %-os előfordulási gyakoriságnak felel meg. A tüdőgyógyászati hálózatban nyilvántartott asztmás betegszám nem tartalmazza a gyermek asztmásokat, ezeket az adatokat lásd később.

Az asztma definíciója

Az irodalomban a legutóbbi, általánosan elfogadott asztma definíciót az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a National Heart, Lung and Blood Institute (USA) szakértői munkacsoportja tette közzé a Global Strategy for Asthma Management and Prevention, a Workshop Reportban. Ennek a programnak a közismert neve a Global Initiative for Asthma (GINA)4 .

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amelynek kialakulásában számos gyulladásos sejt és sejtproduktum szerepet játszik. A gyulladás és következményes légúti hyperreaktivitás eredményeként visszatérően lépnek fel sípoló légzéssel, dyspnoéval, mellkasi feszüléssel, köhögéssel járó epizódok főként éjszaka, vagy kora reggel. A tünetek kiterjedt, változó mértékű légúti obstrukcióval kapcsolatosak, ami spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására legtöbbször reverzibilis.

Az asztma terápiája

Az asztma krónikus betegség, a panaszok kialakulása rendszeres gondozással, preventív gyógyszeres terápiával legtöbbször megelőzhető, a tünetek kezelhetők, de a betegség nem gyógyítható. Klinikai manifesztációi - a nappali és éjszakai tünetek, a korlátozott fizikai aktivitás - megfelelő kezeléssel jól kontrollálhatók. Jól kontrollált asztma esetében a tünetek ritkán jelentkeznek és a súlyos exacerbációk is ritkák. Az asztma súlyossági foka, majd a betegek jólléte, azaz az asztmakontroll mértéke határozza meg, milyen gyógyszerekből mennyire és meddig van szükségük az asztmásoknak. Az új asztmás betegeket elsősorban a tüneteik és a légzésfunkciós mérések eredményük alapján soroljuk különböző súlyossági fokozatba, és ennek megfelelően alakítjuk ki a gyógyszeres kezelési tervet. A későbbiekben azonban már nem a kezdeti súlyossági besorolás, hanem az asztmakontroll mértéke határozza meg, hogy a kezdetben alkalmazott terápiát hogyan kell módosítania a kezelőorvosnak.

Az asztma kezelésének céljai

  • Az asztmás tünetek kontrolljának (ideális esetben a tünetmentesség) elérése és fenntartása. • A normális aktivitási szint megőrzése, amelybe a sportolás is beletartozik.
  • Az elérhető legjobb, lehetőleg az egészségesekéhez hasonló tüdőfunkció megőrzése.
  • A súlyos állapotrosszabbodások (exacerbációk) megelőzése.
  • Az asztma kezelésében használatos gyógyszerek mellékhatásainak elkerülése.
  • Az asztmás halálozás megelőzése.
  • Az asztmakontrollban továbbra is kiemelt szerepet kap a megelőzés: egyrészt az érzékeny légutakat izgató anyagok (pl. allergizáló pollenek, porok vagy a cigarettafüst) kerülése, illetve megszüntetése, másrészt gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok illetve egyéb (leukotrién antagonista, hosszúhatású bétaagonista) készítmények használata. Amennyiben a megelőzés önmagában nem bizonyult elegendőnek, a tünetek rohamoldó, általában gyors hatású hörgőtágító szerek segítségével csökkenthetők vagy szüntethetők meg.

forrás: Dr. Szabó Alexandra: Asztmás gyermekek és szüleik életminősége és pszichés állapota

asztma kontrollálása

Az asztma kontrollálása

Az asztmás tünetek jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek segítségével a betegek többségénél jól kontrollálhatók. Az asztma kontroll azt jelenti, hogy a betegség klinikai megnyilvánulásait (nyugalmi asztma tünetek, fizikai terhelhetőség korlátozottsága, légúti obstrukció) uralni tudjuk. A rendelkezésre álló gyógyszeres terápiával a teljes kontroll legtöbbször elérhető.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: szellem asztma

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr337546402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása