aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Emlék, emlékezés és memória

2014. december 13. 08:58 - aquarius élet

grandfather-child-blog-istock_44b6428e94e407fe882edceafb36c33a_3x2_jpg_600x400_q85.jpg

Idézetek emlék, és memória témakörben

Ha egyszer eljut a füledig az igazság, nem felejtheted el többé. Az igazság természetéhez tartozik, hogy nem kell emlékeztetned magadat rá. A hazugságra szüntelenül emlékeztetned kell magadat; azt elfelejtheted. A hazugsághoz szokott embernek jobb memóriára van szüksége, mint annak, aki az igazsághoz szokott, mert az igaz embernek nincs szüksége memóriára. Ha csak igazat mondasz, nem kell emlékezned. Ha viszont hazudsz, akkor szüntelenül emlékezned kell, mert az egyik embernek ezt hazudtad, a másiknak azt, másoknak megint mást. El kell raktároznod és meg kell őrizned az elmédben, kinek mit mondtál. És valahányszor rákérdeznek egy hazugságra, megint hazudnod kell, tehát ez egy végtelen láncolat. A hazugság nem hisz a születésszabályozásban.

forrás: Osho: Bátorság

Van az emlék (...). Valaki itt hagyta őket. Valaki, aki elment. De hagyott valamit. Sok emléket. Sokszor felidézhetetlen, már csak foszlányokban, érzésekben, félelmekben, fájdalmakban, apró örömökben, pillanatokban élő emléket. Amelyek itt vannak egy darabka hangban, néhány képben, teleírt füzetekben, néhány hátrahagyott ecsetben, ecsetvonásban. És benned. Mert nem csak emléket hagyott. Annál sokkal többet. A valóságot. Az életet. Az emléket, amely tovább él. Nem szavakban, nem gondolatokban, nem tettekben, és nem tárgyakban. Hanem magában az életben. Egy másik életben. Ami az övé is. Így válik az emlék jelenné, jövővé. Lehet ennél többet hagyni?

forrás: Csitáry-Hock Tamás

Minden bennünk van. Ha eltemetve is, ha mindig szem előtt - mindegy az. Ott rétegződnek az emlékek, a vágyak, a ki nem mondott gondolatok. Ott vannak bennünk az ölelések, és ott fáj bennünk a kihűlt párnák hidege. Valahol a mélyben, ott várakoznak csöndben a forró éjszakák, a lázas hajnalok, a homlokra tett hűvös kezek. (...) Nem, semmi nem veszett el. Az egyszer gondolt gondolatok sem lettek semmivé. A félrenézések se, a véletlen találkozások se, az elharapott szavak, félbehagyott mondatok, mind, mind ott vannak, legbelül. Egymást tartja, óvja, szorítja. Nevet bennünk és fáj bennünk, kiált és rendre elcsendesül ez az egyszervolt, megismételhetetlen, gyönyörű szövevény, az életünk.

forrás: Schäffer Erzsébet

Memória haszna

Ezeken az idézeteken keresztül szeretném bemutatni, milyen hasznos az emlékezés, a jó memória. Ahhoz, hogy ez valakiben kifejlődjön, jó, ha idejében elkezdi a memória fejlesztést. Legjobb, ha már gyermekkorban fejlesztő játékokkal vesszük körbe a kisgyereket, ilyen lehet például a memória kártya.

Szólj hozzá!
Címkék: memória

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr246912969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása