aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Felkészülés a várandósságra és táplálékkiegészítők

2014. december 02. 13:30 - aquarius élet

boudoir-maternity-2.jpg

"Az előre tervezett gyermekvállalást ideális esetben sokoldalú felkészülés előzi meg, amelynek része az is, hogy a fogamzás idejére a leendő anyuka a lehető legjobb egészségi állapotban legyen. Az anya szervezete minden szempontból álljon készen arra, hogy a magzat fejlődése optimális feltételek között induljon el.

Vitaminok, táplálékkiegészítők terhesség alatt

 Ennek érdekében tudatosan alakítson ki egészséges életmódot, amelybe a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás is beletartozik. Az időben elkezdett, fokozatosan átalakított étrend segít megőrizni, elérni az ideális testtömeget, biztosítani a szervezet optimális energia-, és tápanyag-ellátottságát. Külön hangsúlyt kell fektetni a tápanyagok közül a folsav-, vas-, cink-, jódraktárak feltöltésére. Folsavból – a fogamzás előtt legalább egy hónappal elkezdve és a terhesség 12. hetéig folyatva – nagyobb bevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek, elsősorban a nyitott gerinc (spina bifida) megelőzése céljából. Naponta összesen 400 mg folsav bevitele szükséges, ami duplája egy egészséges felnőtt szükségletének. A többletigényt folsavban gazdag táplálékokból, folsavval dúsított élelmiszerekből és étrend-kiegészítő készítményekből lehet fedezni. Természetes forrásból a folsavat egyes zöldségfélék, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék meg-felelő mennyiségű fogyasztásával lehet bejuttatni a szervezetbe (folsavtáblázat).

Kulcs: rendszeres testmozgás

 A helyes életvitelhez hozzátartozik az is, hogyha dohányzik a leendő anyuka, akkor azt már hónapokkal előtte mellőzze, de legalábbis tegyen meg mindent azért, hogy a fogamzás idejére leszokjon róla. Ugyanez vonatkozik a drogok fogyasztására is. Szükség szerint ehhez szakember segítségét is ajánlott igénybe venni. Az alkoholtartalmú italok fogyasztását és a túlzott koffeinfogyasztást a fogamzást megelőző időszakban – hasonlóan, mint a várandósság alatt – ugyancsak ajánlott kerülni, illetve minimálisra korlátozni. A várandósságra való felkészülés fontos része legyen az is, hogy rendszeres testmozgással megfelelő fizikai kondíciót érjen el a gyermeket tervező nő azoknak az izomcsoportoknak az erősítésével, amelyek a várandósság alatt különösen meghatározóak (hát-, has-, gátizom). A rendszeres (heti legalább 2x45-60 perces) testedzés nemcsak a megfelelő izomzat kialakítását szolgálja, hanem túlsúly esetén a testtömeg normalizálásában is segít.
A kezelőorvossal egyeztetve, a fogamzás előtt 1-3 hónappal a fogamzásgátlók szedését abba kell hagyni, mert károsan befolyásolják a vitamin- és ásványianyag-ellátottságot."

Ágoston Helga, dr. Misz Irén Írisz: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

Táplálékkiegészítők és a kismama

 Sajnos egyre kevesebb zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk, emiatt is szükséges a várandósság alatt táplálékkiegészítők szedése. A várandósság ideje alatt nő a vitamin és ásványi anyag szükséglet, hiszen a magzat megfelelő fejlődéséhez ezek elengedhetetlenek. Amikor az anyuka táplálékkiegészítők közt válogat, olyat keressen, amiben található C-vitamin, D-vitamin, vas, kalcium, folsav és omega-3 zsírsav egyaránt. Gyógyszertárakban és bio boltokban is találhatóak táplálékkiegészítők kismamák részére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr246909899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása