aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Mennyi C-vitaminra van szüksége egy gyermeknek?

2015. szeptember 25. 08:00 - aquarius élet

gyerekek_c-vitamin_szukseglete.jpg

A fejlődő szervezetnek különösen nagy szüksége van a vitaminokra és az ásványi anyagokra, hiszen gyermekkorban megy át a szervezet a legnagyobb változásokon. Nem mindegy viszont, hogy mennyi C-vitamin fogyasztása szükséges egy gyermeknek a megfelelő fejlődéshez, és sokszor az sem könnyű feladat, hogy rávegyük őket a bevételére.

Sok szülő – nagyon helyesen – mutivitamint ad gyermekének az erős csontok és az ellenálló immunrendszer kiépülésének érdekében. Ám ha ezt nem is tesszük meg, a C-vitamin adagolása elhagyhatatlan gyermekkorban, ha szeretnénk, hogy csemeténk egészséges legyen. Örökösen felmerül a kérdés, hogy naponta mennyi C-vitaminra van szüksége egy gyermeknek. Nem könnyű a válasz, hiszen szakmai körökben sem teljes az egyetértés.  A különböző szakmai szervezetek referenciaértékei is kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól, de egy hozzávetőleges értéket mindenképen meg lehet határozni.

Nézzünk most egy hozzávetőleges adatot a C-vitamin adagolásával kapcsolatban a kisgyermekek és a nagyobb apróságok esetében. Egy német kutatás szerint a következő képen alakul a gyermekek esetében az ajánlott C-vitamin mennyisége: a 0-4 hónapos csecsemők számára 50mg/nap C-vitamin mennyiség a megfelelő, míg a 4-12 hónapos apróságoknak a  55mg/nap az ajánlott. 1-4 évesen már adhatunk 60mg C-vitamint nekik naponta, 4-7 évesen pedig már a 70mg/nap sem mondható túl soknak. A C-vitamin adható mennyisége természetesen egyenesen arányosan nő az életkorral, így 7-10 évesen már 80mg/nap, 10-13 évesen 90mg/nap a megengedett adag. A kamasz kor kezdetén, 13-15 évesen pedig már akár 100mg C-vitamin is adható a gyerekeknek, mindenféle hátulütő nélkül.

És felnőttek esetében mi a helyzet? Vajon mi mennyit szedjünk belőle? Egyre nagyobb a vita a téma körül. A napi RDA javaslata napi 60 mg C-vitamin, ami kb. egy cigaretta elszívása után elhasználódik. Azt hiszem mindenki sejti, tudja, hogy ennek a mennyiségnek a többszörösét igényli a szervezetünk. Sok cikk jelenik meg a C-vitamin adagolásáról, melyek elég ellentmondásosak. Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 mg C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 1000 milligrammot kell fogyasztanunk. Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk, és ha rajta múlt volna, akkor ma kilós kiszerelésben árulnák a boltban a cukor és a liszt mellett. Maga Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Amikor beteg volt, az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt. Maradjuk most a legtöbbet javasolt napi 1000 mg-nyi mennyiségnél, és nézzük meg, milyen élelmiszerben található meg a C-vitamin: a citrusfélék gyümölcseiben, a bogyós termésekben, a paradicsomban, zöld és leveles zöldségekben, a paprikában, a burgonyában... Sajnos a mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő C-vitamint, és ahhoz, hogy biztosítsuk a napi 1000 mg C-vitamint, 2,5 kg citromot, vagy 2,5 kg földiepret, vagy 10 kg

meggyet, vagy 1,5 kg paprikát, vagy 20 kg almát kellene megennünk naponta. Ember legyen a talpán, aki erre képes. Ráadásul a C -vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből, ezért a vér C-vitamin tartalmának fenntartásához még arra is figyelni kell, hogy elosztva fogyasszuk el ezt a mennyiséget. A C-vitamin vízoldékony, így ha túl sokat szedünk egyszerre, a fölöslegben felvett mennyiség távozik a vizelettel.

De vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1,5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2,5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ. Mégis, ha a bevitt C-vitamin napi adagját 50-ről 500 milligrammra növelték, megkétszereződött a vérplazma aszkorbinsav-szintje, s a napi 5 grammot elérve újra megkétszereződött.

Veszélyes-e ennyi C-vitamint szedni? Mamár számos tudományos bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin nem okoz vesekövet. 1996 júniusában publikáltak egy tudományos közleményt. 45 251 férfit vizsgáltak 6 éven át, akik 1500 mg vagy annál több C-vitamint fogyasztottak naponta. Azaz "veszélyesen sokat" az RDA adaghoz képest. A vizsgálat nem támasztotta alá ezt a híresztelést. 

C-vitamin hiány jelei

A megfelelő vitaminpótlás nélkül ugyanis könnyen vitaminhiány alakulhat ki, amelynek

tünetei már a mindenapjait tehetik kellemetlenné. A nem megfelelő vitaminpótlás, vagy a vitaminpótlás teljes elhanyagolása hosszú távon igen komoly következményekkel jár. Ismerje meg a vitaminhiány árulkodó jeleit egy pár példán keresztül, hogy a későbbiekben a megfelelő vitaminpótlással könnyen elkerülhesse ezeket a kellemetlenségeket.

Sok-sok apró jel utalhat arra, hogy gyermekünk szervezte több C-vitamint igényelne a fogyasztottnál. Érdemes erre odafigyelnünk, hiszen könnyen pótolhatjuk a hiányt, megelőzve ezzel a nagyobb bajt. Ilyen tünetek lehetnek például a vérszegénység, az ínygyulladás, vagy az elhúzódó sebgyógyulás. De tünet lehet a száraz, töredező haj vagy a gyakori orrvérzés is. Kevesen gondolnánk, hogy a száraz, repedezett bőr és az esetleges duzzadt, fájdalmas ízületek is mind-mind lehetnek a C-vitamin hiány jelei, ezért érdemes körültekintően eljárni és folyamatosan biztosítani csemeténk számára a megfelelő C-vitamin mennyiséget.

Ma már a gyógyszertárakban illetve a homeopátiás üzletekben különböző formákban, így cseppként, rágótablettaként, filmtablettaként, pezsgőtablettaként érhető el az aszkorbinsav. A C-vitamin tartalmú patikaszerek egy része darabolható, adagolása széles határok között változhat: a cseppekből a cseppek számától függően, vagy a pezsgőtablettákból, rágótablettákból – a darabolás eredményeként – különböző dózisok állíthatók elő. Például keverhetünk egy kis c vitamin port teába, limonádéba, vagy a szokásos napi gyümölcslébe.

C-vitamin fogyasztás alternatívái

A természetes úton elfogyasztott C-vitamin mellett ma már számtalan módja van annak, hogy kielégítsük szerveztünk C-vitamin igényét. Ez határozottan megkönnyíti a gyermekek számára is a C-vitamin fogyasztást, hiszen sok apróság nem szereti a gyógyszer formájú vitamint sem, mert a betegséghez és a rossz ízű antibiotikumhoz kötik azokat. Ám az ízesített, formázott tabletták, a cseppek és pezsgő vagy rágótabletták ellen a legtöbb gyerkőcnek nincs kifogása.

 

Szólj hozzá!
Címkék: gyerek C-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr237809096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása