aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Q10: miért jó és miért fontos?

2015. május 17. 10:02 - aquarius élet

take-care-of-your-heart.jpg

Q10: igen vagy nem?


Gyakran hallhatjuk a televízióban vagy olvashatunk róla az interneten, de tudjuk-e pontosan, hogy miért jó a Q10 az emberi szervezet számára és mi is az pontosan? A következők által közelebb kerülhetünk ennek a kérdésnek a megválaszolásához!


A gyógyszergyárak is fokozatosan alkalmazkodnak a megváltozott igényekhez. A különféle vitamintabletták után sorozatban jelennek meg a roboráló készítmények. Ezek közül kiemelkedő hatása van a Q10 vitaminnak nevezett energiaaktivátornak, ami a nemzetközi szaksajtó szerint szinte csodaszernek számít. Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy serkenti a sejtenergiát, fitten tartja a szervezetet, és erőt ad a szívnek.  A dr. Folkers texasi kutatóorvos és kollegái által felfedezett Q10 vitamin egyébként a testünkben mindenütt megtalálható, mivel a szervezet maga is termeli ezt a sejtek működéséhez elengedhetetlenül szükséges fehérjemolekulát. Ez a képesség azonban eddig még ismeretlen okból az életkorral fokozatosan beszűkül. A Q10 vagy más néven Ubikinon, a sejtek energiaközpontjában, a mitokondrium felépítésében vesz részt, és kulcsszerepet játszik a terminális, vagyis a végső oxidációban. A táplálékkal felvett energia különféle biokémiai folyamatok során a szervezet által felhasználható módon alakul át. Ezen lebontási műveletek záró lépése a terminális oxidáció, melynek meghibásodása esetén az egész folyamatsor zavart szenved.


Amennyiben a szervezetben nem található elegendő mennyiségű Q10 vitamin, akkor egyrészt a sejtek képtelenek hozzáférni a táplálékkal felvett energiához, másrészt a melléktermékként képződő káros anyagok semlegesítése sem megy végbe kellő mértékben. Ubikinon hiányában tehát széleskörű anyagcserezavar jöhet létre. Ez kihatással van a keringési szervek (szív, erek) állapotára, az agy, a tüdő, a vese, az immunrendszer működésére, és felgyorsulhat az öregedési folyamat is. A megfigyelések szerint az életkor előrehaladtával a szervezet, de különösen a máj Q10-tartalma csökken. Pótlásával azonban a kóros folyamatok rendeződnek, és az illető állapota jelentősen javul. Az eddigi vizsgálatok szerint ennek a japán gyártmányú készítménynek az alkalmazása elsősorban pangásos szívbetegség, koszorúér-betegség, és magas vérnyomás esetén hatásos, mert segíti a zsírsavak elégetését, és javítja az anyagcsere hatékonyságát. Ezt oly módon éri el, hogy antioxidáns hatásánál fogva védi a sejtmembránokban található zsíralkotókat a roncsolást okozó szabadgyökökkel szemben.


A szabadgyökök oxidáló hatása következtében ugyanis a sejtek rohamosan szétesnek, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, az immunrendszer aktivitásának csökkenéséhez, illetve általános öregedési folyamatokhoz vezet. Ennek tünetei mindenki számára ismeretesek: magas vérnyomás, szívritmuszavar, heves szívdobogás, koszorúér-betegség, szívinfarktus, memóriazavar, nagyfokú fertőzési hajlam, magas koleszterinszint. Ezen túlmenően védi az érfalakat belülről beborító hámsejteket, így megóv az érelmeszesedéstől, és jelentős mértékben fokozza a központi idegrendszer sejtjavító mechanizmusát. A szervezet természetes védekező rendszerére gyakorolt erősítő hatása annak tudható be, hogy a Q10 koenzim számottevően növeli a T- és B-típusú limfociták, a monociták és a makrofágok, vagyis egyes fehérvérsejtfajták, valamint az immunrendszer eltakarító sejtjeinek termelődését. Mindezek együttvéve frissítő és öregedésgátló tulajdonságot is eredményeznek, sőt a Q10 vitamin rendszeres szedése esetén megnő a szervezet méregtelenítő szerveinek hatásfoka, ami abban nyilvánul meg, hogy csökken a májnagyobbodás. Ezért jó kiegészítője lehet a léböjtkúráknak, vagy a diétás étrendnek.


A széleskörű felhasználás során az is kiderült róla, hogy segíti a súlyfelesleg leadását, megakadályozza a gombás bőrbetegségek továbbterjedését, és megelőzhető vele a fogínygyulladás, az asztma, a cukorbaj, az ödéma, valamint a nyombélfekély. Kialakult fogpanaszok esetén is igen hatásos. Rendszeres szedésével megszűnik a fogíny vérzése, a fogak lazulása, az ínysorvadás, és visszanő az elsorvadt íny a fogakra. Jól gyógyíthatók vele a nyálkahártyák gyulladása, és a korai klimaktérium is. Ezen túlmenően mérséklődik a szédülés, a légszomj, az alvászavar, és csökken a fáradékonyság, a kimerültség érzése, a gyengeség, valamint a koncentrációs zavarok. A legújabb vizsgálati eredmények szerint lassítja a Parkinson-kór kialakulását.
Reggelente 1-2 kapszulát kell bevenni belőle, némi folyadékkal. A legtöbb vitaminhoz hasonlóan ez a készítmény is mentes a mellékhatásoktól, és túladagolni sem lehet. Más antioxidáns vitaminokkal (pl. A-, E- és C-), illetve nyomelemekkel (Zn, Se) együtt alkalmazva különösen intenzív védelmet biztosít, mivel ezek azon túlmenően, hogy kiegészítik egymást, fokozzák a szervezetbe való felszívódást. A Q10 használata során nagyon fontos a türelem. Főleg szívbetegségek esetén csak 2 hó- nap után mutatkozik meg igazán a pozitív hatása. Ha valaki 1 hét után abbahagyja a szedését, akkor az is előfordulhat, hogy nem csökken, hanem nő a vérnyomása. Ezért sokan nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként használják huzamosabb időn át. Jellemző a Q10 vitamin népszerűségére, hogy csupán Skandináviában 2 millió ember fogyasztja naponta.

Kun Ákos: Az ezotéria kiterjedése 


Q10 jótékony hatása a szervezetünkre


A Q10 nem más, mint egy vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Ezt azt jelenti, hogy a Q10 vegyülethez főleg külső forrásból jutunk hozzá, ám ami nagyon fontos tulajdonsága, hogy kis mennyiségben is nagyon hatékony. A Q10 fontos szerepet ölt be az élő sejtek energiaképzésében. Ez kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen ez a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása is.

Szólj hozzá!
Címkék: szellem q10

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr897450140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása