aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Egészséges életmód: mi is az – az egészségterv?

2015. május 13. 09:27 - aquarius élet

Az egészséges életmód feltételei


Az egészséges életmód kifejezés manapság nagyon divatos, de tudjuk-e, hogy mit is jelent pontosan és hogy hogyan sajátíthatnánk el? A következő értekezésből néhány hasznos információval biztosan gazdagabbá válhatunk ebben a témában.

healthy-lifestyle.jpg
Ma Magyarországon alacsonyabb a születéskor várható élettartam, mint az EU más országaiban. Az okok elemzése itt nem feladatunk, de összegezve elmondható, hogy a koordinált-, egy irányba mutató, az egészség ügyét szolgáló befektetések, valamint a programok, akciók közösségi támogatottságának erősítése – a rendelkezésre álló források növelése nélkül is - a lakosság egészségi állapotának javulását eredményezheti. Egészséget fejleszteni mindenhol, minden közösség számára, minden korcsoportban lehet és szükséges, de annak érdekében, hogy a különböző színtereken zajló fejlesztések egymás hatását erősítsék, érdemes az „egészségterv” módszert alkalmazni.

Egészségtervvel az egészséges életmód nyomában


Az egészségterv - célrendszerét tekintve - végső soron az egészségről szól, de nem az egészségügyi („betegségügyi”) ellátás terve. Nem pusztán több, hanem valami egészen más. Az egészségterv hozzásegít minket a lakosság, mint a különböző színterek szereplői, életminőségének javításához. A színtér olyan „hely”, ahol az egyén otthon van, ahol a probléma is „otthon van”, és ahova, az előzőekből adódóan a beavatkozást is el kell juttatni. A lokális színterek egészségtervei összekapcsolhatóak, egymást kiegészítik és megalapozzák a felsőbb szintű, komplexebb egészségterveket. Egy városi vagy kistérségi egészségterv akkor értelmezhető, ha a lokális színterek, kompetenciájukba nem tartozó problémáit térképezi fel és azok kezelésére törekszik. A változás a fejekben kezdődik, a kezeléséhez szükséges aktivitások elindításához - tudatos előkészítő (közösségi) munka mellett - érési idő is szükséges. Az előkészítő szakasz idő- és energia ráfordítása később fog kamatozni. Az elnagyolt vagy siettetett előkészítő szakasz az egészségterv céljainak megvalósítását/megvalósulását veszélyezteti. Amikor van jövőképünk, van missziónk, ismerjük a jelenlegi helyzetünket és szembenéztünk a problémáinkkal, akkor a stratégiaépítés következik, nem az azonnali problémamegoldás.


A projekt tervezési folyamatát igényfelmérés előzi meg és a projektterv, illetve a megvalósítás megfelelő kommunikációt is magába foglal, könnyebben válaszolhatunk erre a kérdésre. Az egészségterv ne csak egy-egy esemény, egészségnap, szűrés megvalósítására vonatkozzon, hanem olyan hosszú távú terv legyen, melynek az egyes fázisaiban elért eredményeire épülnek a következő projektek. Méltatlan és életidegen is lenne, ha a meglévő közösségi gyakorlatok (klubok, rendezvények, stb.) nem kerülnének be az egészségterv állapot leírásába és a cselekvési terv fejezetébe. A pályázat többnyire terv bemutatás – „tálalás” –, mely a megvalósítási és értékelési tevékenységre is utal, ami a gyakorlat és jártasság mértékében fejleszthető. Hogy mit „főzünk” az a célcsoport és a szakmai megvalósító közös ügye, az a szakmai program terv. A pályázat elbírálásakor nem önmagában a szakmai programtervet bírálják, hanem a „tálalás módját” is.


Fogalmi rendszer: az egészség a legtágabb értelemben optimális jól-létként értelmezhető, mely egyszerre eszköz, cél és erőforrás is. Az egészség előfeltételeinek és különböző szintű befolyásoló faktorainak alábbi áttekintéséből is következik, hogy az egészség nem lehet egy-egy tárca, szakterület vagy szervezet kizárólagos ügye, felelőssége, kompetenciája. Széleskörű és jól koordinált államigazgatási, üzleti és civil összefogással, az intézkedések és cselekvések egészséghatásának megfelelő mérlegelésével javítható a népesség egészsége.
Egy populáció egészsége jellemezhető többek között a születéskor várható élettartammal, és/vagy az akadályozottság szintjével. A magyarországi adatok jóval elmaradnak az Európai Unió-s mutatóktól. Az átlagolt adatok elfedik azon szélső értékeket, melyek a jó és rossz egészségi állapotú részpopulációkat és így az egészségegyenlőtlenségeket jellemzik. Ma Magyarországon a nyugati országrészhez képest a keleti országrészben a születéskor várható élettartam kb. 7 évvel kevesebb. Az egészségi állapotban megmutatkozó jelentős egyenlőtlenségek csökkentése össztársadalmi érdek, hiszen az állampolgári esélyegyenlőséget nem támogató, a gazdasági versenyképességet rontó állapot kezeléséről van szó.


A GDP mértéke, nemzetközi összehasonlításokban nem magyarázza a magyarországi alacsony, születéskor várható élettartam értékeket. Az oksági viszonyok elemzése itt nem feladatunk, de összegezve elmondható, hogy a koordinált és egy irányba mutató, az egészség ügyét szolgáló befektetések, programok, akciók közösségi támogatottságának erősítése az összbefektetés mértékének növelése nélkül is a lakosság egészségi állapotának javulását eredményezi. Az egészség előfeltételének és forrásának (béke, lakhatás, élelem, jövedelem, oktatás, stabil ökológiai rendszer, fenntartható erőforrások, társadalmi igazságosság, társadalmi egyenlőség) megléte lehetővé teszi az egészség fejlesztését, mellyel nem csak a megbetegedési/halálozási mutatók javulnak, de javul az ország gazdasági teljesítő képessége, versenyképessége is.

Dr. Kishegyi Júlia, Solymosy József Bonifácz: FEJLESZTHETŐ EGÉSZSÉG


Egészséges életmód: hogyan építkezzünk?


Az egészséges életmód kiteljesedéséhez szükség van rá, hogy meglegyenek az alapok. Hogy mik az egészséges életmód alappillérei? A kiegyensúlyozott érzelmi háttér a legfontosabb mindközül. Semmilyen egészséges életmód tanács nem lesz hasznos, ha nem vagyunk harmóniában önmagunkkal és környezetünkkel, ez az a pont, ahol el kell kezdenünk fejben a változtatást, ahhoz, hogy minden más egészséges életmód tanács hatásos lehessen!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr697449966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása