aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Élvezeti szerek a terhesség alatt - alvás zavarok

2014. december 03. 12:27 - aquarius élet

maternityleave.jpg

Mielőtt a következőket megosztanám, szeretném leszögezni, hogy tudatos kismama ilyen módon nem károsítja meg magzatát sem önmagát.

Dohányzás

"A dohányzás ártalmas mind a magzatra, mind az anyára. A dohányzás érszűkítő hatása kifejezetten káros. A lepényi és magzati vérkeringést súlyos mértékben rontja, aminek következtében koraszülés, alacsony születési súly, fejlődési rendellenesség alakulhat ki. A dohányzás növeli a születendő gyermek allergiára való hajlamát.
A fentiek alapján a dohányzást már a fogamzást megelőzően abba kell hagyni, és ezt fenn kell tartani a várandósság és a szoptatás ideje alatt is. A kismama és a csecsemő környezetében senki se dohányozzon.

Koffein és alvás zavar

A serkentő, élénkítő hatású koffein főként a kávéban és a teában található meg, de a csokoládé, a kóla, az energiaitalok, több meghűlés elleni és fájdalomcsillapító tabletta is tartalmaz koffeint, vagy ahhoz hasonló vegyületet.
Egyes üdítőitalok (kólafélék), a kávé fogyasztása gátolja a kalcium felszívódását és hasznosulását a szervezetben.
A koffein gátolhatja a vas felszívódását a bélből.
A koffein súlyosbíthatja a hangulati ingadozásokat és gátolhatja a kismamát a kielégítő pihenésben.
A kismamának napi egy csésze kávénál több nem ajánlott. Egy csésze kávé, tea vagy egy pohár kóla még nem okoz nyugtalanságot, alvás zavarokat. Fogyasztásuk esetén tanácsos ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, hiszen a koffeinnek vizelethajtó hatása van.
A magzatba átjut a koffein, s mivel azt az ő szervezete sokkal lassabban választja ki, mint a felnőtteké, az újszülöttnél enyhe elvonási tüneteket (sírósság, nyűgösség, nyugtalanság, alvás zavar, ingerlékenység) okozhat.

Alkohol

A várandósság ideje alatt a tartós, rendszeres, napi alkoholfogyasztás maradandóan károsítja a magzatot, fejlődési rendellenességet, szellemi visszamaradottságot, alacsony születési súlyt okozhat. Ezért a terhesség és a szoptatás időszakában alkoholt ne fogyasszon.

Gyógyszerek

A kismama csak orvosi utasításra szedjen gyógyszert."

Ágoston Helga, dr. Misz Irén Írisz: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

Terhesség és alvás

A terhesség első szakaszában a mama szervezete felkészül a a magzat táplálására. Ez rengeteg energiát von el a szervezetből, emiatt nő a kismama alvás igénye. Ezt később sokan visszasírják, hiszen a terhesség utolsó harmadában, a rendszeres vizelési inger és a növekvő pocak miatt egyre nehezebbé válik az alvás. A kismama ilyenkor sokkal nehezebben merül álomba, illetve ébred fel. Ezért is fontos például az alvás zavar elkerülése végett, hogy az anyuka lehetőleg egyáltalán ne fogyasszon koffeint.

 

Szólj hozzá!
Címkék: alvás kismama

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr666910003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása