Gabonafélék és tészta alapanyagok
Folytatom az egészséges táplálkozással kapcsolatos anyagok megosztását:
"RIZS
Trópusi, mocsári növény. Bugájában a szemeket ránõtt, kemény pelyva fogja körül. Ezt le kell hántolni,
ez a barnarizs, de az alatta lévõ, vékony barnásszürke hártya fontos vitaminokat és tápanya-gokat
tartalmaz. A fehér szín elnyerése céljából ezt le szokták csiszolni. Ez a fehérrizs. A rizs kásanövény. A
hosszúszemû rizs fõzés közben nem tapad össze. Fõzéskor saját tömegének másfélszerese vizet
vesz fel. A rövid és közepes szemû rizs fõzéskor összetapad. Fõzéskor saját tömege négyszeresének
megfelelõ vizet vesz fel. Inkább pudingok, kásák, édességek készítéséhez használható. A rizsfélék
lisztje glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyek fogyaszthatják.
BÚZA
A teljes búzaszem az emberi élet fenntartásához szükséges anyagokat éppen abban az arányban tartalmazza,
amilyen arányban arra az embernek szüksége van. A búzacsíra sok különleges fehérjét, olajat,
és olajban oldott vitaminokat, a héj pedig nagy cellulóztartalmán kívül sok nyomelemet és ásványi
sókat tartalmaz. A szárított búzacsírával szemben részesítsük elõnyben a csíráztatott búzaszemeket!
Fantasztikus gyógyhatású! A búzaliszt tészták, sütemények leggyakrabban használt alapanyaga. Sikértartalma
miatt kedvelt. Sikér: egy rendkívül rugalmas fehérje, ennek köszönheti a kenyér laza szerkezetét.
Ha az egész szemet megõrlik, tápanyagokban és fehérjékben gazdag teljes lisztet kapunk. A
kenyérliszthez élesztõt, a barna liszthez élesztõt vagy szódabikarbónát és aludttejet használjunk. A
finomliszt a süteményekben a sütõpor vagy a felvert tojáshab gázkibocsátásától kel meg.
KÖLES
Finom alkatú bugájában apró, színes pelyvájú szemek teremnek. Szilikáttartalma magas. Termését
hántolni kell. Kenyérbe csak fõtt kásaként használható. Fehérjetartalma megegyezik a búzáéval, de
nincs benne sikér, ezért sütésre kevésbé alkalmas. A köleslisztbõl lepényeket, palacsintát készítenek.
Bõvebben az 1. könyvben olvashatunk róla. Készül belõle kölespehely is, amikor a magokat mechanikailag
szétnyomják.
HAJDINA, POHÁNKA
Ehetõ lisztes magjai miatt termelik. Nagy a rutintartalma. Roboráló hatású. A kozmonauták étrendjében
is szerepel. Pörkölt magját megõrlik, palacsintát, ropogós vékony kekszeket készítenek belõle. A
hajdinadarát levesekbe teszik. A teljes magból kását készítenek.
ÁRPA
Az árpa talán a legõsibb gabonaféle. A pelyvalevelek ránõnek a szemre, arról csak hántolással lehet
eltávolítani. Az így kapott termék az árpagyöngy. Annál értékesebb, minél kevesebbet csiszolt le a
belsõ héjrészekbõl a hántolás. Általában fõzve, töltelékekbe, köretnek adjuk.
KUKORICA
Amerikából származik, ahol kenyérgabonaként fogyasztották. Magyarországon elsõsorban takarmánynak
számít. A szemekbõl jó minõségû lisztet és darát lehet õrölni. Kenyérbe csak ízesítõül való.
Sikérmentes liszt. Glutént nem tartalmaz, ezért a lisztérzékenyek ehetik, a kukoricadarát is.
ROZS
A rozs hidegebb éghajlat alatt, gyengébb talajon terem. Belõle készül a barna kenyér, általában búzaliszttel
keverik. A rozs fehérjékben gazdag, de ez a fehérje vízben oldódik. Cellulóztartalma nagyobb,
mint a búzáé. A rozsszem sok nyálkaanyagot tartalmaz, a rozslisztbõl készült tészta nehéz.
BURGONYAKEMÉNYÍTÕ
Fõtt, szárított burgonya õrleménye. Gyakran használják finom dúsítóanyagként. Pl. pudingporokhoz.
Nem élõ táplálék, ne nagyon használjuk."
Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha II.
Antioxidáns a gabonafélékben
Nem mindegy, hogy milyen gabonát, és milyen módon nyert lisztet fogyasztunk. Nekem az a véleményem, hogy a fehér liszt gyakorlatilag méreg. Emiatt jó, ha tudjuk mit ehetünk és mit nem. Az a legszerencsésebb, ha bioboltba járunk. Ráadásul ezekben a gabonákban található antioxidáns. Az antioxidáns egyik pozitív tulajdonsága, hogy késlelteti az öregedés hatásait és jelentősen megnő az élettartam.