aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Egészséges táplálkozás az öregedés ellen

2014. november 21. 12:01 - aquarius élet

happy-old-people.jpg

A gomba

 

"Dr. Margarethe Stock élelmezésbiológus szerint a gombafehérje az általános táplálkozási folyamaton
belül kiegészítõ szerepet tölthet be. Ha a gombákat fõzelékfélékkel, vagy salátákkal vegyesen fogyasztjuk,
az úgynevezett keverékhatás (komplettálás) áll elõ: a gomba és a többi táplálék fehérjéi kiegészítik
egymást. Így a szakszerûen megtervezett táplálék felvételével elérhetõ, hogy a vegyes
eredetû fehérjét jobban hasznosítsa a szervezet, mint a két fehérjét külön-külön.

A gombafehérjék - különösen a csiperke - fehérjéjének kiváló a biológiai értéke, nagyon jól emészthetõ.
A gombák - a különbözõ zöldségfélékhez hasonlóan - a purinszegény élelmiszerek közé tartoznak.
Emiatt is igen hasznosak egyes anyagcserezavarok kezelésekor javasolt diétás ételekbe, például
köszvényben szenvedõ betegek számára.

A purinok az emberi szervezet számára nagyon fontos molekulák, ugyanis a sejtmag elengedhetetlen
alkotóelemei, nukleinsav-származékok, de külön nem kell bevinnünk táplálékkal a szervezetünkbe.
A sejtek anyagcsere-folyamatai során, a purinok lebontásakor húgysav jön lét-re,
amit a vese választ ki. A húgysavat tehát részben saját sejtjeink anyagcsere-folyamata termeli.
Másrészt viszont a táplálék sejtmagjainak lebomlása során is keletkezik húgysav. Ebbõl következik,
hogy a táplálékkal felvett purinok maguk is növelik a szervezet húgysavtartalmát. E töményebb
húgysavoldatból só csapódhat ki, kristályos alakban. A köszvényesek fájdalmas izületi
gyulladásait ezek a kristályok okozzák.

Jellemzõ, hogy a gombákban nincs keményítõ, ezzel szemben annál több mannitot tartalmaznak. A
mannit egy cukorféleség, amely különösen az Ótestamentumban említett mannában fordul elõ. Fõleg
a cukorbajosok számára alkalmas cukorpótló. A mannit a cukornál sokkal lassabban szívódik fel, a
vérben nem emelkedik a cukorszint. Egy cukorbajos tehát nyugodtan elfogyaszthat akár 20 dg friss
csiperkét anélkül, hogy azt be kellene számítania a napi diétájába.

A gombák nyers rostja igen sok hemicellulózt tartalmaz. A hemicellulóz pedig hamar a jóllakottság
érzését is kelti. Ez olyan elõnyös tényezõ, amelyet a túlsúlyosak étrendjének tervezésekor figyelembe
lehet venni. A hemicellulóz egyúttal gyarapítja a széklet tömegét és ezáltal gyorsítja a táplálék áthaladását
a bélcsatornán. Ezzel csökkenti az emésztõszervi rákok kialakulásának veszélyét.
A rókagomba például jelentõs A-provitamint tartalmaz, a laskagomba igen jó B1-vitaminforrás, minden
gomba nagy mennyiségû B2-vitamint, jelentõs niacint, folsavat tartalmaz. A pantoténsav tekintetében a
gombák a legtöbb zöldségfélét, de még a húsokat is felülmúlják! A gombákban még egy igen fontos
vitamin található meg nagy mennyiségben, az ergoszterin, a D-vitamin elõvitaminja. A D-vitamint a
szervezet — napfény segítségével — szintetizálni tudja az elõvitaminból.

Nátriumszegény kosztolásra fõleg a zöldségfélék és a gyümölcsök alkalmasak, de még jobban
használhatók erre a célra a gombák, mert nátriumtartalmuk nem éri el a zöldségfélék nátriumtartalmának
felét, vagy harmadát sem. A gombák a káliumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak. Mivel
kis nátrium- és nagy káliumtartalmuk van, különösen ott alkalmazhatók diétás célokra, ahol magas
vérnyomásban szenvedõ páciensek számára állítanak össze megfelelõ étrendet. Végezetül a gombák
különösen hasznos vasszállítók.

Még a legkiválóbb összetételû ételt sem kedvelik, ha nem ízletes. A friss gombáknak az ízük, zamatuk
utánozhatatlan. Több, mint száz olyan anyagot mutattak ki, melyek a különleges aromát okozzák. Ezek
olyan speciális fûszeres ízt produkálnak, amely a diétás kosztban az utólagos sózást feleslegessé teszi
és minden egyéb fûszerezés is elhagyható. A shii-take aromája például annyira egyedülálló, hogy más
ételekbõl is kiérezhetõ és maga akár fûszerként is szerepelhet. A gombák zamatanyagai étvágygerjesztõk.
Fokozzák az emésztõnedvek kiválasztódását és serkentik a bél-mûködést. Ezáltal az étel
könnyebben emésztõdik és jobban hasznosul.

Mivel a testsúlycsökkentõ, cukorbaj- vagy köszvényellenes, esetleg vérnyomást szabályozó vagy más
hasonló diéta esetén a gyógyító gombát folyamatosan kell fogyasztani, csak olyan fajok jöhetnek
számításba, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. Ilyen a fehér-, és barna csiperke, a laskagomba,
bioboltokban a shii-take.

A friss gombát mindig hûtõszekrényben, illetve 2-4 Co-os helyen kell tárolni. Általában nem kell
hámozni, csak lemosni a földmaradványt, és kivágni az esetleges sérült, férges részeket. Mindig zárt
edényben készítsük."

Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha II.

Élelmiszer és az öregedés gátlás

Mióta az ember létezik, azóta próbálja lassítani az öregedés hatásait. Az öregedés sajnos egy olyan folyamat ami nem állítható meg, viszont lassítható azzal, hogy odafigyelünk táplálkozásunkra. Ebben segít ez a könyv is, mely ír a különböző élelmiszer fajtákról, melyeket érdemes fogyasztani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr196894069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása