aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Dixit, a fantázia játék

2014. november 20. 09:36 - aquarius élet

1191196_67173144.jpg

Bocfapuska. Bocpuska. Kócpuska vö. Kémözés

 

„Bele van a bocfának. El lött vágva: oan 15-20 centit csinátunk, görcstől szánkkal, mi beletért. Kócból két golyót csinátunk. A besütője, egy fát, akácfát annyira kivékonyítottuk, hogy abba ja lukba betaláljon. A másik vége az oan vastagabb vót, hogy ne nyomja nagyon a gyomrunkat. S akkor, hogy nem akartuk, hogy elszálljon az egyik kóc, ami bele vót téve, a kettő közt vót levegő, s akkor azt behúztuk, az első az kiszát, és akkor szót, szabályosan, mint a puska. Vagy vót, hogy lányok nem vötték észre, möghúztuk, mög is
csípta.” (Lévai Lajos)

„Mindég két kóc van. Az egyiket kilövi, mer, ha vizes, szorul benne, akkor mögpattan, mindég durrant egyet. Ennyi az egész lényege. Mindég ide betöttük, mindég nyálazni köll, a másik mindég kijön, mer úgy van csináva, idáig ér a toló (nem a hűzli végéig), hogy mögmaradjon a golyó benne.” (Korpa László)

Bolha. Bolházás. Hangyázás. Hangyás

 

„Volt ez az árok, s akkor álltunk arrúl-errűl. Voltunk néha tíz-húszan is. S akkor volt közte a bolha, benne az árokba. Az szaladgát, persze, mi mög, hol ez szaladt át, hol az. Mindig, akit elkapott, az lött a bolha, s akkor ez folytatódott állandójan.” (Gulyás Rozália).

„Mi is játszottunk az árokba, hangyásat. (…) Igön, bolhás, az, bolháztunk: Bolha, bolha, kimosom a ruhámat! Ringyem- -rongyom, ruhámat! Itt mosom a ruhámat! A bolha az csak figyelt, de mink, hogy elvögyük a figyelmét, ugye, mindég mostuk a ruhánkat, hogy odafigyeljön a bolha. Addig a másik elszaladt. A bolha vót az árokba benne, akkó vót, amelyk beleesött, mer belehúzta. Az útcán, ugye, kimöntünk, oszt azt játszottuk.” (Falkus Julianna)

Bolha, kimosom a ruhámat! Még a bolha ideér, addig én a szennyös ruhám kidobom! (Falkus Margit)

Gál Misa bácsi így különbözteti meg a bolházást a zavarótól: előbbinél, ha valakit az utcán vagy a járdán fogott meg, az nem számított, csak az árokban foghatta el. Hozzáteszi, hogy csak a fogó volt az árokban, a többiek akörül szaladgáltak."

forrás: Vajda Noémi: Öregapám mesélte

Fantázia és Dixit

Ahogy látom a gyermekek régen is szabadjára engedték a fantáziájukat. A Dixit társasjáték is ezt a tulajdonságot használja fel. A társasjáték lényege, hogy minél jobban fejlessze a játékosok asszociációs képességét. Ha egy kellemes, nevetős estére vágyik a család, érdemes beszerezni a Dixit társasjátékot.

 

Szólj hozzá!
Címkék: játék Dixit

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr296893979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása