aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Környezetvédelemre nevelés és logikai játékok1.

2014. november 13. 13:31 - aquarius élet

NATUR26.JPG

Manapság szerencsére egyre nagyobb teret nyer a környezetvédelem. Ezzel kapcsolatosan szeretnék bemutatni egy könyvet, ami a környezetvédelmi játékokkal foglalkozik.

"A környezeti nevelés, a gyermekek fenntartható fejlődéssel való megismertetése éppolyan fontos, mint a vállalatok tevékenységeinek környezetterhelésének mérése. A gyermekek a jövő meghatározói, döntéseikkel nemcsak saját, de Földünk sorsát is meghatározhatják, s ezért fontos, hogy nevelésükben helyet kapjon a környezettudatosság.
A mai modern világban az informatika tagadhatatlanul az élet része. Ezen két gondolat összekapcsolói hozták létre az alábbi gyűjteményben szereplő játékokat is. A szünidőben, vagy csak esténként a számítógép elé leülő gyermek (szülői felügyelettel) olyan játékokkal is foglalkozhat, melyek környezettudatos magatartásának fejlődését segíthetik. Például a szelektív hulladékgyűjtés alapszabályait nem tananyagszerűen, hanem akár az itt felsorolt játékok segítségével élményszerűen lehet elsajátítani. Ha elméletben (a számítógépes játékban) a gyermek már képes szétválogatni a hulladékot, vihetjük magunkkal a szelektív hulladékszigethez, s pakolhatja ő is a szemetet.

Az ember mára felismerte, hogy mindent egy egységes, környezettudatos gondolkodásmód köré kell felépítenie ahhoz, hogy további életünket a Föld kapacitásainak megfelelően folytathassuk, ez a gondolat pedig a fenntarthatóság.„A fenntartható fejlődés fogalma két részből áll: tartalmazza az ember fejlődésére, a boldog és értelmes életvitel előmozdítására való igényét, azt, hogy kívánjuk az egyéni jó élet feltételeinek (biztonság, egészség, stb.) javulását, továbbá szeretnénk a közjót is gyarapítani. A jó életen nem pusztán az anyagi gyarapodást, s főleg nem az önmagáért való fogyasztás vég nélküli növelését értjük, hanem az ember teljességének fejlődését, annak szellemi és lelki vonatkozásaival együtt."

forrás: Dr. Szigeti Cecília (CG&Partners): Környezetvédelmi játékok - Fenntarthatósági Füzetek 10.

Környezetre nevelés és logikai játékok kapcsolata

Remélem mindenkinek hasznos volt a cikk sorozat első része. Úgy gondolom, érdemes a gyermekek környezettudatos nevelését minél hamarabb elkezdeni. Játékvásárlásnál pedig törekedni arra, hogy minél értékesebb játékot kapjon a gyermek, ilyenek például a logikai játékok is. A logikai játékok segítenek a gyermekek szellemi és lelki fejlődésében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr926893071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása