aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Bőrápolás csecsemő korban - folytatás

2014. december 05. 11:36 - aquarius élet

how-to-bath-your-baby-454.jpg

Fürdés és bőrápolás

"A legkíméletesebb fürdetés mellett is, főként télen, a legtöbb csecsemő és kisgyermek bőre száraz. Ezért szükség lehet különböző testápolók használatára. A  kenőcsök zsírosabb, a bőrbe nehezebben beszívódó készítmények, de nagyon száraz  bőr esetén és téli időszakban szükségesek. A krémek és tejek vizesebb állagúak,  könnyebben beszívódnak rendszeres testápolásra javasoltak. Újabban speciális  készítmények, ún. lipolotiók kaphatóak, melyek egyesítik a kenőcsök magasabb  zsírtartalmának és a tejek jó beszívódó képességének előnyeit. Hátrányuk, hogy  meglehetősen drágák. A testápoló szintén hipoallergén legyen. Az ápolószert a bőr  szárazságától függően kell használni. A zsírosabb, nehezebben beszívódó  készítményt célszerű este alkalmazni, a könnyebben beszívódó tejet-krémet  bármikor, de célszerű fürdés után.

Bőrápolás szükségessége a pelenkás tájékon

A pelenkás táj csecsemő és kisdedkorban a leginkább problémás bőrterület. A  széklet és a vizelet keveredésekor a székletben lévő baktériumok elbontják a  vizeletben található nitrogén-tartalmú salakanyagokat és eközben ammónia  szabadul fel, mely bőrirritáló hatású. A modern, jó nedvszívó-képességű  nadrágpelenkák ezt a problémát lényegesen csökkentették, de nem oldották meg  teljesen. Ezen kívül bizonyos állapotokban (hasmenés, fogzás) a széklet összetétele,  emésztettsége, állaga is megváltozik, önmagában is irritáló tényezőként léphet fel.
Ezért gyakran szükség van, főként érzékeny bőrű kisdedeknél a pelenkás tájon  védőkenőcs rendszeres használatára. A jó védőkrém bőrnyugtató, fertőtlenítő  hatású, tartós „védő-bevonatot” képez a fartájon az irritáló tényezőkkel szemben. A  popsi-kenőcsökkel szemben fokozottan érvényesül az az elvárás, hogy hipoallergén
legyen, mivel a pelenka alatt folyamatos „dunszt-hatás” érvényesül, mely fokozza  különböző vegyi anyagok bőrön keresztül történő felszívódását. A jó pelenka és  védőkenőcs mellett természetesen nem elhanyagolható a tájék megfelelő és a  megfelelő gyakoriságú pelenkacsere.

A fényvédelem a csecsemőkori bőrápolás egyik legfontosabb része

A kisbabák-gyermekek fényvédelme nagyon fontos feladat. Szakirodalmi adatok  bizonyítják, hogy rosszindulatú festékes bőrdaganat (a melanoma) kialakulásában  fontos szerepe van a gyermekkorban elszenvedett, ismételt napégéseknek. Kis  csecsemőket direkt napra a déli órákban ne vigyünk, legyenek ilyenkor árnyékban,
egyéb időszakban is csak szűrt fény javasolt. Kémiai fényvédő anyagot tartalmazó  napkrémek 1 éves kor alatt nem javasoltak, ilyenkor ún. fizikai fényvédőt tartalmazó  szereket használhatunk. Ezek a készítmények a bőrre kenve fehér, mész-szerű  bevonatot képeznek, ez tartja távol a káros UV sugarakat. 1 évnél nagyobb
gyermekek bőrére már alkalmazhatók a kifejezetten gyermek-bőrre kifejlesztett,  legalább 30 SPF faktorú fényvédő krémek. A krém kiválasztásánál a fényvédő  faktoron kívül (SPF) figyelni kell a készítmény foto-stabilitására (milyen gyorsan  bomlik a felkent készítmény a napon) és víz-stabilitására is. Megjegyzendő, hogy az  ún. víztűrő készítményeket is 20 perc folyamatos pancsolás után újra kell kenni.
A kenőcsös fényvédelem mellett sem feledkezhetünk meg azonban a hagyományos  fényvédő gyermek felszerelésekről, pl. egy világos színű kalap nemcsak a haj fényszűrő hatását egészíti ki, de a napszúrástól is véd."

forrás:  forrás: Dr. Csanády Kinga: Bőrápolás csecsemő- és kisgyermekkorban

Összefoglalás

Ebből is látható, hogy mennyire ki van szolgáltatva a kisbaba. Csecsemőkorban elengedhetetlen a bőrápolás. Tehát ne fürdessük a babát túl sokszor. A vizet csak finoman itassuk fel a kicsi bőréről. A bőrápolás legyen mindennapjaink része, a szárazabb felületeket krémezzük. Használjunk hipoallergén popsikenőcsöt az érintett területen. Valamint figyeljünk oda fokozottan arra, hogy egy év alatti gyermeket egyáltalán ne vigyünk a déli órákban napra, mert ez bőrkárosodáshoz vezethet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr716910189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása