aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Harc az öregedés miatti diszkriminációval szemben

2015. június 04. 10:02 - aquarius élet

öregedés és diszkrimináció

"Az életkor miatti diszkrimináció számos módon tapasztalható, közvetlen és közvetett módon egyaránt, és számos formát ölthet, lehet törvényi vagy politikai korlátozás, sztereotípia, előítélet vagy zaklatás, annak ellenére, hogy az öregedés egy teljesen természetes folyamat. Célpontja lehet egy adott egyén vagy egy egész csoport. Ez rendkívüli kihívás az idősek számára, és ebből eredeztethető számos probléma, amellyel kénytelenek megküzdeni. Számos kihívással kell szembe nézzenek, akiket az öregedés érint amelyek a róluk kialakult negatív képből és sztereotípiákból, gazdasági potenciáljukra, termelékenységükre, szakértelmükre és javadalmazási elvárásaikra vonatkozó feltételezésekből adódnak.

Ezek a negatív szemléletek nem helyeznek kellő hangsúlyt az idős személyek által jelentett óriási kulturális és szakmai erőforrásra, és elfogadhatatlanok a XXI. században. Az életkor miatti diszkrimináció az élet összes területén fellelhető, és a politikai irányvonalak különböző területen való fejlesztése hatékonyabb koordinációt igényel annak pontosabb megértése érdekében, hogy mit is jelentenek a demográfiai változások, és milyen intézkedések szüksé- gesek a generációk közötti méltányosságot és szolidaritást támogató megfelelő politikai válaszok létrejötte érdekében. A Lisszaboni Szerződés 2009-es decemberi hatályba lépésével az Európai Unió Alapjogi Chartája jogi keretrendszert teremt a polgári, politikai, gazdasági és szociális jogok egész skálájának biztosításához, amely jogok kortól függetlenül megilletik az összes európai állampolgárt.

Ajánlások

Annak elismerése, hogy az életkor miatti diszkrimináció létező jelenség az EU összes tagállamában, és hogy ennek megfékezése politikai prioritást kell képezzen

Hatékonyabb jogi alap létrehozása és gyakorlatba ültetése a nondiszkriminatív megítélés érdekében, valamint nem jogalkotásban szabályozott intézkedések a nagyobb fokú egyenlőség támogatása érdekében.

A gazdasági, szociális, kulturális és politikai struktúrákban szükséges minőségbeli változások gyakorlatba ültetése az életkor miatti diszkrimináció orvoslása érdekében

A többszörös diszkrimináció orvoslása

Az életkor szerinti egyenlőségnek meghatározó elemmé kell válnia a gyakorlatba ültetett politikákban az összes politikai szinten.

Az idős munkaerő foglalkoztatásának támogatása

Az EU munkaerőpiacai egyre inkább kénytelenek megküzdeni a globalizáció, gyors technológiai fejlődés és a lakosság elöregedése által okozott kihívásokkal. A válság társadalmi és gazdasági következményei csak súlyosbítják ezeket a kihívásokat, és a jelenlegi munka megállapodások adaptálását sürgetik annak érdekében, hogy az öregedés ellenére az idős munkavállalók is részesei legyenek a munkaerőpiacnak. Az idős korosztály aktivitásának kérdése továbbra is fontos kérdésként kell megmaradjon az EU napirendjében, valamint az Európa 2020 stratégiának foglalkoznia kell az idős munkavállalók, a nyugdíjreformok és nemek közötti egyenlőség kérdéskörével.

A társadalomban szükség van új struktúrákra és megközelítésekre az egyre növekvő számú idős munkavállalókhoz való adaptálódás érdekében, valamint azért, hogy ők aktív részesei maradjanak a munkaerőpiacnak. Az idős munkavállalókkal szembeni negatív kulturális attitűdök és az életkor miatti diszkrimináció ellen cselekedni kell. A megfelelő törvények gyakorlatba ültetése fontos, azonban önmagában nem elég. Az idős munkavállalókkal szembeni negatív kulturális attitűdök ügyében cselekedni kell ugyanúgy, mint a munkaerőpiacon és a munkahelyen elterjedt életkor miatti diszkriminációval szemben.

Ajánlások

Olyan politikai megoldások elfogadása, amelyek biztosítják és támogatják az idős munkavállalók foglalkoztatását, miközben az EU kilábal a gazdasági válságból

Ösztönző programok megalkotása, amelyek az idős munkavállalókat a munka folytatására sarkallják, valamint a munkaadók körében pozitívabb szemléletet alakítanak ki az idősödő munkaerő irányába

A munkakörülmények javítása és a szakértelem fejlesztésének támogatása az életen át tartó tanuláson keresztül

Az idős nők előtt adódó kihívások megoldása annak érdekében, hogy összeegyeztethessék a munkát a családi kötelezettségekkel."

forrás: AGE Platform Europe az új megnevezése az AGE - Európai Idősek Platformjának

Méltóságos öregedés, harc az idősekért

Az AGE egy európai hálózat, mely összegyűjti az 50 éven felüliek számos szervezetét és kiáll az méltóságos öregedés mellett. Ez a szervezet támogatja az időskorúakat, és annak elfogadását, hogy az öregedés természetes és a szép korúakat nem diszkriminálni, hanem integrálni szükséges. Ezzel a tevékenységgel maximálisan egyetértek, valóban oda kell figyelnünk a munkahelyi negatív diszkriminációra.Gondoljunk csak bele, mondjuk egy hatvan-hetven éves embernek milyen hatalmas tudása halmozódott fel az évek során. Az öregedés nem kóros, hanem egy teljesen természetes folyamat. Az időseket nem elmarasztalni, hanem munkájukat és tapasztalatukban rejlő lehetőségeket érdemes kiaknázni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr107509266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása