aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Bőrápolás csecsemő korban

2014. december 04. 12:58 - aquarius élet

140461804.jpg

"Bőrünk, legnagyobb egybefüggő szervünk, szerepe sokrétű: környezetünktől  elhatároló (barrier) funkciójú, védekező rendszerünk fontos stratégiai állomása, részt  vesz a szervezet hő- és folyadék-háztartásának szabályozásában, az ötödik  érzékszervünk (a tapintás szerve), szarufüggelékeket (haj, köröm, szőrzet) termel.

Bőrünk környezetünktől elhatároló, közben azzal folyamatosan kommunikáló  szerepét idegen szóval barrier funkciónak (határ-szerep) nevezzük. Ebben  kiemelkedően fontos a hámréteg, melynek alsó sejtsorai folyamatosan osztódva hozzák  létre az állandóan leváló-megújuló szaruréteget.

A hám mirigyei termelik a faggyút és a  verítéket is, az előbbi a barrier funkcióban (ún. hidrolipid réteg képzése), míg utóbbi a  folyadék-hőháztartásban fontos. A szaruréteg gyermekekben vékonyabb,  sérülékenyebb, a faggyútermelés minimális, ezért a bőr vízáteresztő képessége nagyobb.
Ez az oka a csecsemő- és gyermekbőr fokozott szárazság-hajlamának. De erre vezethető  vissza az is, hogy bizonyos molekulák (sok allergén is) könnyebben jut át a csecsemő-  illetve gyermekbőrön, mint a későbbi életkorokban. A barrier funkcióban fontos szerep  hárul a bőr normál flórájára (a bőrfelszínen normálisan előforduló, ott tartósan élő  mikroorganizmusok összességét nevezzük így).

Ez a flóra gyermekkorban lényegesen  eltér a felnőttkoritól. Szerepe többek között káros mikroorganizmusok távoltartása, és a  bőr ún. savköpenyének (enyhén savas, pH 5,5 körüli, vegyhatásának) kialakításában is
részt vesz."

Fürdetés a bőrápolás figyelembe vételével

Az ivóvíz fertőtlenítésére klórtartalmú fertőtlenítőt használnak, ez szárítja a bőrt.  A klórt csak igen költséges házi víztisztító készülékekkel vonhatjuk ki biztonságosan  az ivóvízből. Tovább fokozza a fürdővíz szárító hatását, ha az túlságosan meleg.  Speciális fürdőolajok használatával (pl. Ligetszépe olaj) a fürdővíz szárító hatását
csökkenthetjük.

Az újszülöttek és kis csecsemők bőre nem „piszkolódik”, elegendő  másodnaponta fürdetni őket, a fürdés ne tartson tovább 5 percnél. Fürdetéshez  használjunk gyógyszertári fürdetőkenőcsöt (pl. Unguentum hidrophilicum
nonionicum) Ezt ma már nagyobb illatszerboltok kínálatában is megtaláljuk. {A  fürdetőkrém használatát megkönnyíti, ha előzőleg felforralt, majd kissé lehűtött  vízzel kétszeresére hígítjuk, gépi habverővel elkeverjük. 100-200 ml fürdetőszert  készíthetünk így előre, melyet egy tisztára mosott fürdetőszeres flakonban  tárolhatunk.} A hajlatokat, a bőrredők közötti területeket gondosan szárazra kell  törölgetni, mert ellenkező esetben könnyen „kipállhatnak”. A fartájat, arcot, kezeket  természetesen naponta (szükség szerint többször is) alaposan meg kell tisztítani.

forrás:  Dr. Csanády Kinga: Bőrápolás csecsemő- és kisgyermekkorban

Bőrápolás a piciknél

Különösen oda kell figyelnünk, ha a csecsemő bőre száraz. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő bőrápolás, ahogy olvashattuk is, nem kell minden nap fürdetni a babát. Ebben az esetben használhatunk egy nedves mosdókesztyűt. Fürdés után ne dörzsöljük a baba bőrét, hanem inkább gondosan itassuk le a vizet a pici testéről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr266910097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása