aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Édesanyák C-vitamin szükséglete

2014. december 01. 11:21 - aquarius élet

maternity-photograph.jpg

Mivel kiemelten fontosnak tartom az anyaságot, és egy egészséges új generáció "kinevelését", szeretnék megosztani egy cikk sorozatot ezzel kapcsolatosan:

"Egy új élet útnak indítása nagy felelősség. A gyermeket tervező anyának mind lelkileg, mind testileg fel kell készülnie a terhességre. Ideális esetben a várandósságot megelőzi a fogamzásra való felkészülés, amely a tervezett terhesség előtt legkésőbb három hónappal kezdődik. Ezen időszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülőknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendő gyermek számára az optimális feltételeket biztosítja.

Az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érinthetik, bár kétségtelen, hogy az ő állapota befolyásolja döntően a magzat fejlődését. Szerepe van ebben az apa állapotának is: egyrészt a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás ártalmas az ivarsejtek minőségére, másrészt, együtt könnyebb megtenni a szükséges lépéseket és az egészséges életmód kialakítása nemcsak az anya és a magzat egészségére van jótékony hatással, hanem természetesen a leendő apáéra is.

Miért olyan nagy a jelentősége a megfelelő életmódnak, táplálkozásnak? Bizonyított, hogy a magzati fejlődés korai szakaszában kialakuló génhibák súlyos fejlődési rendellenességhez vezethetnek. Ezért szükséges, hogy már a fogamzás előtt jelen legyenek az anya szervezetében a károsodás kivédéséhez szükséges vitaminok és nyomelemek (folsav, B6-, B12-, C-vitamin, cink). A magzati fejlődés és a felnőtt-időskori krónikus betegségek között is összefüggés van. Megfigyelhető, hogy nem kielégítő magzati súlyfejlődés esetén megnő a cukor-betegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus előfordulásának gyakorisága. Az alkohol, a dohányzás és a kábítószerek magzatkárosító hatása ismert, mégis fontosnak tartjuk felhívni rájuk a figyelmet."

forrás: Ágoston Helga, dr. Misz Irén Írisz: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

C-vitamin és a kismama

 

A helyes táplálkozás mellett kiemelten fontos a kismama, szoptatósa anyuka megfelelő C-vitamin bevitele. A C-vitamin segít az immunrendszer helyes működésében, ami egy kismama esetében nagyon fontos, hiszen így védve van ő is és a magzat is. Várandós nőknek minimum 80-85 mg C-vitamin fogyasztása ajánlott. Erre nagyon fontos odafigyelni, a legjobb, ha konzultálunk orvossal, természetgyógyásszal.

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: kismama C-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr56909731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása