aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Öregedés másképp

2014. november 30. 12:11 - aquarius élet

Healthy-older-woman.jpg

 

"Az öregség általánosan elfogadott erénye a higgadtság. Ez türelmesebbé tesz másokkal, de önmagunkkal szemben is. Ez az erény segít megérteni a másik embert, elfogadni a másik, tőlünk esetleg teljesen eltérő gondolkodást is. Mindez összefügg a szeretet képességének kiteljesedésével. A türelem, a tolerancia, a bölcs megértés, a szeretetre való képesség az időskor leginkább pozitív tulajdonságai közé tartozik. Aki a pozitív változásokat veszi észre az évek múlásával, annak megadatik a boldog idős kor, amikor is megmarad a jövőre tervezés képessége, az önzetlenség, humorérzék, amely elégedettség érzéssel jár együtt.

Lehetőségek
– nagyszülő szerep
– kapcsolattartás a korábbi munkahellyel
– egyéb társas kapcsolatok
– társadalmi szerepvállalás.

Az időskori egészségmegőrzés négy
kulcsfontosságú eleme:
– szellemi aktivitás megőrzése
– fizikai aktivitás megőrzése
– egészséges táplálkozás
– rendszeres orvosi ellenőrzés

Minél tartalmasabb volt az idős ember aktív élete, annál színesebb időskorra számíthat. A gazdasági, pénzügyi stabilitás megteremtése alapfeltétele a nyugodt, kiegyensúlyozott öregségnek. Fel kell készülni az öregkorra, megfelelő életfilozófiára kell szert tenni. A társadalom magatartásán is változtatni szükséges, a környezet legyen befogadó, empatikus, hogy az idős ember állandóan érezze, hogy egyenjogú tagja a közösségnek. Egy társadalom fontos értékmérője, hogyan bánik az idősekkel.

A hazai tudományos élet egyik legismertebb gerontológusa dr. Iván László professzor gyakran tart előadást az egészséges öregedés titkairól. Ezeken a prezentációkon tudományos tényekkel és a mindennapi élet példáival támasztja alá, hogy az öregedés nem egyenlő a betegséggel, a környezettől, családtól való elszigetelődéssel.

 

Dr. Iván László: az öregedés

 

„Tudomásul kell vennünk, hogy a jó öregedést az egészség, a tevékeny élet, érzelmi-hangulati állapotunk, társas kapcsolataink, anyagi biztonságunk és hasznosságunk tudata határozza meg, és mindezek karbantartása
saját feladatunk is” – hangsúlyozza a professzor."

forrás: Vadász Katalin és dr. Sallai Antalné: Derűs időskor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr796896893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása