aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Étkezés és az öregedés

2014. november 25. 10:20 - aquarius élet

honey-and-sugar.jpg

Cukrok, édesítőszerek

 

"A cukorról és a mézrõl már az 1. könyvben olvashattak.
Nádból kivont cukor: A kinyert szirupból (melasz) kristályokat lehet leválasztani. A barna cukor
készítésénél a szirupot addig fõzik, míg a cukorkristályok és a melasz ki nem válik. Azért barna, mert a
cukorkristályokat folyékony melasz fedi. Mosás után lesz fehér. Végtermék a fehér cukor és a melasz.

Gyökerekbõl kivont cukor: Nálunk cukorrépából nyerik. Barna cukrot répából nem készítenek, a
melasza pedig kesernyés ízû. Nyerhetõ cukor pl. krumpliból is.

Fákból kivont cukor: Például: Juharszirup - a fából csapolt szirup édes, szintelen és szagtalan.
Fõzés során nyeri el jellemzõ sötét színét és juharizét. Leggyakrabban palacsintákra, waffelra öntve
használják. Magyarországon még nem terjedt el, de bioboltokban már kapható.

Befõzõcukor: Nagyszemcséjû répacukor, elõnye, hogy lekvárkészítésnél megakadályozza a habképzõdést.

Mesterséges édesítõszerek: elsõsorban cukorbetegek esetében ajánlott használata. A szaharin
300-400-szor édesebb a répacukornál, hibája, hogy fémes mellékíze van és hõre bomlik, tehát
sütésre, fõzésre nem használható. Az aszpartam 180-200-szor édesebb a cukornál, tökéletes cukorillúziót
kelt, de mérsékelten hõstabil, és nagyon drága. Az aceszulfám-K kb. 200-szor édesebb a cukornál,
tökéletes édesítõszer és hõstabil. A ciklamát 30-40-szer édesebb a cukornál, ennél lényegesen
olcsóbb, mellékízmentes és hõstabil, sütni- fõzni lehet vele. Manapság már természetes alapú, utóíz
nélküli édesítõszerek vannak forgalomban. Polisett, polisweet. Ezekkel a szerekkel kiválthatjuk a receptekben
szereplõ cukrokat. Néhány receptet példaként mesterséges édesítõkkel mutattam be."

forrás: Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha II.

Cukor és az öregedés kapcsolata

Amennyiben valaki nem szeretné, hogy bőrén ideje korán megjelenjenek az öregedés jelei, jobban teszi, ha lemond a túlzott cukorfogyasztásról. A cukor káros hatással van a bőrre, ami rugalmatlanná válik és így ráncok keletkezésével hamar megjelennek az öregedés jelei. Jó alternatívának bizonyul a nyírfacukor és a sztívia is helyette. Ezeknek alacsonyabb a kalóriatartalmuk is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr856896047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása