aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Logikai készség fejlesztése gyermekkorban

2014. október 14. 16:31 - aquarius élet

mom-daughter-puzzles.jpg

"A gyermek hamar megbékél élményeivel. A dolgok távoli és elmosódó körvonalai - ezekben rejlik a fájdalmas események mélysége - elkerülik figyelmét. A gyermeket gyengeségének korlátai megvédik a túl bonyolult érzelmektől. Csak a tényt látja, de a mellékkörülményekből keveset ért. A férfi nem elégszik meg a részleges ismerettel, a gyermeknek az is elég. Az élet mivolta csak később bontakozik ki előtte, mikor a tapasztalás elhalmozza tényekkel. Akkor majd összehasonlítja az összegyűlt tények csoportjait, kibontakozott és megnövekedett értelme egybevet, az ifjúkor emlékei - mint a kódexek látható írása mögött az eltemetett szavak - megjelennek a szenvedélyek mögött, mint a logika támpontjai, s amit a gyermek látomásnak vélt, a férfi agyában következetessé válik." (forrás: Victor Hugo)

A logika fogalmát Arisztotelész, a görög filozófus használta az elsők között, aki több ezzel kapcsolatos művet is írt. A megnevezés tehát görög eredetű, és a "logosz" szóból származik. A tudomány a helyes, okszerű gondolkodás szabályait írja le. Nagy hangsúlyt fektet az ok-okozat közötti összefüggések feltérképezésére, valamint az érvelési módszerek vizsgálatára.

Logikus gondolkodás elsajátítása logikai játékok segítségével

 

Sokan egyáltalán vagy csak nehezen képesek logikusan gondolkodni, és egyszerűen nem képesek megérteni az ok-okozat közötti összefüggéseket. Ezek az emberek az átlagnál nehezebb tudják átlátni napi feladatukat. Általában nehezebben érvelnek, és emiatt könnyebben manipulálják őket egy-egy vitás helyzetben.

Ennek fejlesztésében segítenek a logikai játékok. Legjobb ezt már gyermekkorban elkezdeni, de felnőttek esetében is sok-segítséget nyújthat. Kellemesebb szórakozást nyújt, mint egy bonyolult logikai feladat, és gyakorlatilag játék közben fejlődik a készség.

A logikai játékok lényege az, hogy egy megoldandó feladat, fejtörő során egyre jobb képességekre tegyünk szert. Minél több ilyen feladatot oldunk meg, gondolkodásunk annál logikusabbá válik. Az egyik legelterjedtebb a logikai játékok között a Rubik-kocka, ami gyakorlatilag egy térbeli logikai játék. Kedvünkre válogathatunk, sok a lehetőség a témában, itt van mindjárt a puzzle, backgammon, különböző ördöglakatok. Ha csapatban gondolkodunk, találhatunk logikai társasjátékokat is, ezek is nagy izgalmakat tartogatnak, főleg ha együtt szeretne játszik az egész család.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr46790433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása