aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Memória játékok

2014. november 15. 09:00 - aquarius élet

mom-daughter-puzzles.jpg

"A számítógépes játékok ambivalens érzéseket keltenek az emberekben, ellenzik őket a függőség kialakulása miatt, kedvelik őket könnyed szórakozási lehetőségként. Jelen kiadványunknak nem célja, hogy az ellenérzéseket és a támogató érveket ütköztetni, viszont nem haladhatunk el az örök érvényű igazság mellett, hogy mindenben a mértéket kell megtalálni.

A játék a gyermekek elfoglaltsága, célja a tanulás, új ismeretek elsajátítása. Így lényegénél fogva alkalmas arra, hogy a gyermekek tudását bővítsük. A fenntartható fejlődés szolgálatában álló számítógépes játékok egyszerűen képesek nagyon mély gondolatokat is átadni a gyermekeknek. Ezt a szakemberek is felismerték, így egyre több környezeti nevelésben használható játék jelenik meg. Ezeknek számos fajtája létezik. A teljesség igénye nélkül az alábbi típusokat különböztettük meg gyűjtésünk során:

Iskolai környezetnevelési játékok: ezekben a játékokban a gyermekek iskolájukkal együtt vehetnek részt, vagy a gyermeknek kell regisztrálni, vagy az intézménynek. A játékok célja, hogy a tanév során az egyes csoportok
együtt dolgozva elsajátítsák a fenntartható fejlődés alapelveit. Éghajlatváltozással kapcsolatos játékok: alkalmazásuk közben megfigyelhetőek, alakíthatóak azok a tényezők, melyek hatással vannak környezetünkre és annak változására, ezzel tanítva a játékost a környezettudatos életre.

Energiafelhasználással kapcsolatos játékok: az ilyen játékok interaktív térképek, szimulációk és kalkulátorok segítségével mutatják be, hogy miként lehet csökkenteni egy ház, egy ország, vagy akár az egész világ energiafogyasztását.

Öko-, energiavárosok: ezen szimulációs játékok során a játékosok vagy egy letölthető program segítségével, vagy az interneten képesek virtuális városokat létrehozni, fenntartani adott körülmények között. Gyakran nem egész városokat, hanem csak részleteket, vagy egy háztartást kell úgy irányítani, hogy a korábbi pazarló energiafelhasználás csökkenjen.


Mezőgazdasági-gazdálkodás játékok: adott földrajzi helyen kell a földműveléssel, állattartással foglalkozni, természetesen a fenntartható fejlődés határainak betartásával.

Szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó játékok: iskolai, otthoni oktatóprogramok segítségével, vagy térjátékok alkalmazásával igyekszenek segíteni a gyermeknek elsajátítani a szelektív hulladékgyűjtés szabályait.
Emellett persze megtalálhatóak a virtuális mezőben, erdőben szedhető hulladékokkal, s a megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezéssel foglalkozó játékok.

Természetvédelmi játékok: ilyen esetben a cél mindig valamely természetvédelmi érték (táj, élőlény) helyzetének megismerése, megmentése."

forrás: Dr. Szigeti Cecília (CG&Partners): Környezetvédelmi játékok - Fenntarthatósági Füzetek 10.

Memória játékok

Ahogyan a különböző környezetvédelmi, úgy a memória játékok is nagyon hasznosak a lurkók számára. Ilyenek a memória kockák, kirakós játékok is. A lényeg, szinte mindegy, hogy milyen típusú játékot játszik a gyerek, törekedjünk arra, hogy minőségi, fejlesztő játékokat vásároljunk számára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr356893617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása