aquarius élet

Aquarius Élet blogja, az egészséges életmódért, gyermek nevelésről, tudatos életről.

Pro és prebiotikum és fogyasztásukkal járó előnyök

2015. június 15. 15:45 - aquarius élet

prebiotikum és zabpehely

A probiotikum

Régóta tudjuk, hogy immunrendszerünk jelentôs része a vastagbélben összpontosul. Közismert az a tény is, hogy az egészséges bélflóra egyensúly fenntartásához megfelelô mennyiségû jótékony bélbaktériumra, úgynevezett probiotikumra van szüksége szervezetünknek. A probiotikumiok olyan élô mikroorgamizmusok, melyek képesek az ember bélcsatornájában megtelepedni, szaporodni és jótékonyan befolyásolni a szervezet egészségi állapotát.

A prebiotikum

Kevésbé ismert viszont ahhoz, hogy ezek a jó- tékony baktériumok kifejthessék hatásukat, megtelepedhessenek és szaporodhassanak, tápanyagra van szükségük. Ezt a tápanyagot pedig olyan élelmiszer összetevôk biztosítják, melyek ellenállva a vékonybél emésztôfolyamatainak, emésztetlenül jutnak el a vastagbélig, ahol csak és kizárólag a szervezet számára jótékony hatással bíró bélbaktériumok számára nyújtanak energiaforrást. Az ilyen élelmiszer összetevôket élelmi rostnak, más néven prebiotikumnak nevezzük. A ma ismert és használt prebiotikumok többsége a szénhidrátok, azon belül is az oligoszacharidok közé sorolható. Ezek hatékonysága és eredményessége a bélflóra egyensúly megôrzésében eltérô lehet.

Prebiotikum rendszeres fogyasztásával járó előnyök

  • Bélfunkció: elengedhetetlen szerepet játszanak a bélműködés és az anyagcsere helyes működésében. Segítenek a székrekedés megelőzésében.
  • Bélflóra egyensúly: immunerősítő hatásúak
  • Lebontásuk során rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, melyek a bélsejtek legfontosabb energiaforrásai. Megakadályozhatják a bél tumorsejtjeinek növekedését, csökkentik a vastag bélrák kialakulásának kockázatát.
  • Csökkentik az antibiotikumos kezelések kellemetlen mellékhatásait (pl. hasmenés) • Kiegyensúlyozzák a vér glükózszintjét
  • Csökkentik a koleszterinszintet, segítenek a szívkoszorúér megbetegedés megelôzésében
  • Növelik a telítettség érzetet, fogyókúrába illeszthetôk
  • Segítik a B-vitamin és Calcium termelôdését, csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
  • Hatékonyan támogatják a tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) kezelését

Miért van szükség kiegészítô prebiotikum bevitelre?

Az élelmi rostok természetes formájukban egyes zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben találhatóak meg. Rostszegény, finomított gabonaalapú élelmiszereket tartalmazó étrendünkkel azonban nem tudunk eleget tenni szervezetünk rostigényének. A fermentált tejtermékekkel vagy étrend kiegészítôkkel bevitt jótékony élőflóra egy része sajnos el sem jut vastagbelünkig, mert még a gyártás, tárolás, vagy az emésztési folyamatok során elpusztul. S ha már el is jutott rendeltetési helyére, tápanyag híján rövid időn belül elpusztul. Hogy a vastagbélbe eljutott jótékony baktériumok megtapadjanak, életben maradjanak, szaporodni tudjanak, prebiotikumra van szükségük.

forrás: Édesegészség

Prebiotikum és az egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozáshoz létfontosságú a prebiotikum tartalmú, azaz bizonyos rostban gazdag ételek fogyasztása. A prebiotikum az emberi szervezet számára emészthetetlen, így eljut a vastagbélig, ahol a hasznos baktériumok táplálékát képezik. Zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban vannak ilyen rostok, melyek vízben oldhatóak. Jó prebiotikus hatásúak a hagymafélék, a csicsóka, a bab, a borsó, articsóka. Könnyen beszerezhető a zabpehely, a tönkölybúza is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aquariuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr757546374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása